Volledig scherm
Den Bosch-coach Wil Boessen © Thomas Bakker

Boessen: gekrenkt, maar niet verslagen

Zijn gedwongen vertrek bij FC Oss heeft Wil Boessen gehard, maar niet klein gekregen. Bij FC Den Bosch laat hij opnieuw zien dat hij het vak beheerst.

Quote

Mijn vertrek deed pijn, het was erg onverwacht

Wil Boessen

Met een staande ovatie nam Wil Boessen in mei 2015 afscheid van de spelers van FC Oss, de coach had zijn selectie net ingelicht over zijn gedwongen vertrek. Toenmalig voorzitter Bert Zwanenburg verweet Boessen dat hij de successen te veel op eigen conto schreef en dat hij FC Oss als ‘ambitieloos’ afschilderde. Maar de spelers liepen weg met de coach. ,,Mijn vertrek deed pijn, het was erg onverwacht”, zegt Boessen, nu coach van FC Den Bosch. Het deed hem pijn dat hij zijn werk niet kon afmaken. Verder spreekt hij over een bizarre ervaring: voorafgaand aan Sparta-thuis kreeg hij een Bronzen Stier als beste trainer van de vierde periode, drie dagen later stond hij op straat.

Boessen wil er verder niet al te diep op ingaan, het is ook alweer twee jaar geleden. Hij heeft geleerd: als trainer doe je het nooit goed genoeg. ,,Het ontslag in Oss heeft me gehard, maar ik ben nooit het vertrouwen in mijn werkwijze verloren”, verduidelijkt hij. Voetbaltechnisch en -tactisch is en was niets op Boessen aan te merken.

Thailand

Na zijn vertrek bij FC Oss was er interesse vanuit Nederland, maar Boessen ging in Thailand aan de slag. Dat was géén vlucht, legt hij uit. ,,Na zo’n slechte ervaring leek het me goed om juist buiten Nederland te kijken. Ik liep hier al 32 jaar rond als speler en trainer, via een bekende van Fortuna Sittard kon ik naar Thailand.”

Quote

Na zo’n slechte ervaring leek het me goed om juist buiten Nederland te kijken. Ik liep hier al 32 jaar rond als speler en trainer, via een bekende van Fortuna Sittard kon ik naar Thailand

Bij Chiangmai FC kreeg Boessen een onmogelijke opdracht: een achterstand van elf punten goedmaken op de concurrentie, met een zwalkend elftal zonder vertrouwen bovendien. Of zoals zijn contactpersoon het zei: ‘Denk met geen hersencel aan succes.’ Het ging er vooral om naam te maken in Azië. Dat lukte, Boessen wist zowaar acht van de twaalf duels te winnen: genoeg voor lijfsbehoud. ,,Een geweldige ervaring, ondanks de beperkingen. Het veld was bijvoorbeeld een knollentuin. Ik vroeg om het te maaien, kwam er iemand met zo’n grote hoed en een grasmaaier zoals ik thuis heb. Hij was de hele dag bezig”, zegt Boessen met een grijns. Later werkte hij nog bij Lampang FC, maar ziekte van een familielid noopte hem tot een terugkeer naar Nederland.

Talentontwikkeling

Boessen zat tien maanden thuis, maar niet stil. Hij liep mee bij een handbalploeg en trainde Limburgse talenten. En hij trok de aandacht van FC Den Bosch. Juist vanwege zijn visie op talentontwikkeling, hét speerpunt in de visie van de Bossche club. Na een assessment over leiderschap was één en één twee: Boessen is de juiste coach. Dat doet hij met zijn losse aanpak anders dan voorganger Wiljan Vloet. Zo mag er weer muziek worden gedraaid in de kleedkamer en mag daar ook worden gebeld. ,,,Als je spelers wat geeft, geven zij jou wat terug. Kleine voorbeelden, maar het geheel klopt.” Dat bewijst de zevende plek op de ranglijst en de vierde plek in de periode.

Volledig scherm
Den Bosch-trainer/coach Wil Boessen © Pro Shots / Marcel van Dorst

Boessen moest in Den Bosch, net als eerder bij Fortuna Sittard en FC Oss, onderaan beginnen. Juist dan is de vakman uit Born op zijn best, zowel Fortuna als FC Oss haalde onder zijn leiding voor het laatst de play-offs. ,,Dat heb ik niet alleen gedaan. Dat doe je met z’n allen”, zegt hij bescheiden.

Boessen vindt het mooi om te zien dat zijn voormalig assistent Klaas Wels het nu goed doet als hoofdtrainer bij FC Oss, de club waar hij vanavond terugkeert zonder hard feelings. Al blijft het ergens wel steken dat hij er zijn werk niet mocht afmaken. Daar doet die staande ovatie in mei 2015 niets aan af. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo Heracles AlmeloHER
61'
0-0
AjaxAJA
away logo
home logo FC UtrechtUTR
EINDE
2-1
FC TwenteTWE
away logo
home logo VitesseVIT
EINDE
1-2
PSVPSV
away logo
home logo AZAZ
EINDE
2-0
PEC ZwolleZWO
away logo