Volledig scherm
Archieffoto Harrie Smolders (Lage-Mierde). © Pro Shots

Brabander Smolders 5de in Rome met Nederlandse springequipe

De Nederlandse springruiters zijn bij de landenwedstrijd in Rome op de 5de plaats geëindigd. De mannen van bondscoach Rob Ehrens scoorden in totaal 20 strafpunten, achter winnaar Groot-Brittannië. In het team zat ook de Brabander Harrie Smolders uit Lage-Mierde. Twee weken eerder won Nederland nog de landenwedstrijd in Frankrijk. De wedstrijd in de Italiaanse hoofdstad was een belangrijke voor Nederland, omdat deze punten meetellen voor de prestigieuze FEI Furusiyya Nations Cup.

De Nederlandse bondscoach Ehrens koos voor een sterke opstelling, omdat het ook een belangrijk meetpunt is voor de Olympische Spelen komende zomer. Europees en wereldkampioen Jeroen Dubbeldam sprong met zijn paard SFN Zenith N.O.P in de eerste ronde 1 balk eraf, waardoor Nederland op 4 strafpunten kwam. Het was de eerste echte test voor de gouden medaillekandidaat in aanloop naar Rio. Dubbeldam zei vooraf dat hij in Rome wilde kijken of Zenith klaar is voor de Spelen. Echter kwam de ruiter in de tweede ronde op liefst 16 (!) strafpunten uit.

De Brabander Harrie Smolders bleef met Emerald N.O.P foutloos, net als Jur Vrieling en zijn paard VDL Zirocco Blue N.O.P. Uiteindelijk kwam Gerco Schröder in de eerste ronde met Glock’s Cognac Champblanc N.O.P. uit op 8 strafpunten, waardoor dat het zogenaamde streepresultaat werd voor Nederland. De slechtste score wordt weggestreept.

Tweede ronde
De tweede manche in het Piazza di Siena begon dus enorm teleurstellend voor Nederland. Dubbeldam startte al direct met 16 strafpunten. Smolders incasseerde, op de laatste hindernis van de omloop, 4 strafpunten. Ook Jur Vrieling liet met zijn paard een balk vallen (4 strafpunten). Schröder kwam ook in de tweede ronde uit op 8 strafpunten. Daardoor werd Dubbeldam het streepresultaat. In totaal kwam Nederland dus op 20 strafpunten. Dat was goed voor de vijfde plaats.

Groot-Brittannië
Alleen het team van Groot-Brittannië maakte geen fouten in de eerste ronde. Daardoor gingen zij aan de leiding na de eerste manche. In de tweede ronde incasseerden ze slechts 4 strafpunten. De uitslag: 1. Groot-Brittannië. 2. Frankrijk (12) Verenigde Staten (12) 4. Duitsland (14) 5. Nederland (20) 6. Canada (22) 7. Zweden (24) Italië (24) Twee weken geleden wonnen de Nederlanders nog de landenwedstrijd in La Baule, Frankrijk.

Lees het laatste nieuws over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en de Brabantse deelnemers op bd.nl/rio2016.

  1. Wat is hét moment uit 25 jaar PSV-historie in de Champions League?

    Wat is hét moment uit 25 jaar PSV-historie in de Champions League?

    De halve finale tegen AC Milan in 2005. De knal van Nilis (zijn 100ste treffer voor PSV) tegen Bayern München. Of toch de penaltyserie met Atlético Madrid in 2016. Wat is voor u hét moment uit 25 jaar PSV-historie in de Champions League? Op 25 november 1992 trapte PSV in Porto voor het eerst af in het hoofdtoernooi van het miljoenenbal. Tegen FC Porto werd het 2-2. 25 jaar later en 104 duels verder zijn er talrijke bijzondere momenten te noemen.  Het BD zoekt de komende week naar het meest memorabele moment uit die 25 jaar. Stemmen op één van de tien uitgekozen momenten kan hieronder.

poll

Willem II had Wout Weghorst nooit moeten laten gaan

Willem II had Wout Weghorst nooit moeten laten gaan

  • Eens (62%)
  • Oneens (38%)
1253 stemmen