Volledig scherm
Walter van den Bergh was de doelman van het kampioenselftal. Hij was tevens opgenomen in de directie van een van de grootste textielfabrieken in Tilburg.

Bredanaar hielp Willem II aan eerste landstitel

TILBURG - Een Bredanaar hielp Willem II op 1 juni precies honderd jaar geleden aan de eerste landstitel. De Tilburgse club won op Hemelvaartsdag in Deventer voor 10.000 toeschouwers met 1-0 van Go Ahead door een doelpunt van Jos van Son. Die maakte de overstap naar de tricolores van NOAD Breda, een club die later samen met Advendo het huidige NAC ging vormen. Met diens broer Antoon van Son en Pim Versluys had Breda toch een flink aandeel in de eerste titel van de Tilburgse club.

In het doel stond Walter van den Bergh, die in de voetsporen van broers en neven trad. In het seizoen 1897-1898 kwam die naam liefst zes keer in de basisopstelling van Willem II voor. De familie leerde voetballen in Enschede waar gestudeerrd werd. Later drukte ook Pius Arts van de Nieuwe Tilburgsche Courant zijn stempel op de ploeg. Vier keer Van den Bergh, drie keer Arts was een tijdlang de basisopstelling.

Tilburg had in het begin van de twintigste eeuw een goed voetbalklimaat. Tot 1913 hebben 38 clubs kortere of langere tijd bestaan. Die speelden niet allemaal bij de Nederlandse Voetbal Bond, maar ook serie- of medaillewedstrijden en Friendly Games. Willem II had een enorme aantrekkingskracht. De tricolores nodigden zelf spelers uit. Het team dat in 1916 met de eerste landstitel de hegemonie van het Westen doorbrak had een elitair karakter. Dat blijkt wel uit een overzicht van de elf die in Deventer de landstitel veroverden.

Keeper: Walter van den Bergh: opgeleid door Willem II. Zijn vader is fabrikant. Zelf wordt hij opgenomen in de directie van een van de grootste textielfabrieken in Tilburg.
Rechtsback: Louis Marse: opgeleid door Willem II. Zoon van een boekhouder. Hij wordt zelf reiziger en handelaar.
Linksback: Harrie van Gerwen: hij speelde eerst bij Prins Hendrik en Argus. Zijn vader was schoenmaker. Zelf wordt hij directeur van een technisch bureau.
Rechtermiddenvelder: Pim Versluys: afkomstig van 't Zesde in Breda. Het beroep van zijn vader is niet bekend. Zelf schopt hij het tot directeur van de Nederlandse Droogdok Maatschappij.
Spil: Harrie Mommerts: komt van schoolvoetbalteam Dionysius. Zijn vader was een kleine fabrikant. Mommerts is eerst weefmeester, later werkt hij bij de Spoorwegen. Ook wordt hij keuzemeester van het Nederlands elftal.
Linkermiddenvelder: Louis Schollaert: komt van Excelsior (Belgie). Zijn vader was koopman. Schollaert wordt goudsmid.
Rechtsbuiten: Harrie van Asten: Niet bekend is waar hij speelde voor hij naar Willem II kwam. Zijn vader was kleermaker. Hij werd zelf boekhouder.
Rechtsbinnen: Jos van Son: Komt van het Bredase NOAD. Zijn vader was smid. Zelf wordt hij eigenaar/directeur van een verzekeringsmaatschappij.
Spits: Antoon van Son: Komt ook van het Bredase NOAD. Is de twee jaar jongere broer van Jos. Zijn latere beroep is niet bekend.
Linksbinnen: Martinus van Beurden: opgeleid door Willem II. Zijn vader was winkelier. Hij wordt zelf koopman.
Linksbuiten: Jef Briaire: club waar hij is opgeleid niet bekend. Zijn vader was timmerman. Zelf ging hij aan de slag bij de spoorwegen.

In het Brabants Dagblad van zaterdag wordt uitgebreid teruggeblikt op de kampioenswedstrijd in 1916.