Volledig scherm
Iker Casillas. © AP

Casillas is ‘Koning Champions League’

Iker Casillas staat vanavond (21.00 uur) voor de 176ste (!) keer onder de lat in een Champions League-duel. De Spaanse doelman van FC Porto speelt op Anfield de kwartfinale van het miljardenbal tegen Liverpool. 

Het Champions League-avontuur begon voor Casillas op 15 september 1999. De Spaanse doelman was destijds achttien jaar oud en stond namens Real Madrid onder de lat in het uitduel met Olympiakos Piraeus (3-3). Vanavond maakt hij zich op voor zijn 176ste Champions League-wedstrijd. 

Volledig scherm
Iker Casillas na de gewonnen Champions League-finale op 24 mei 2000. © anp

Met dat aantal laat hij alle andere grootheden op ruime afstand. Cristiano Ronaldo kan morgen tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena zijn 161ste wedstrijd in het meest prestigieuze toernooi van Europa spelen. De Portugees komt daarmee nog het dichtst in de buurt van zijn voormalig ploeggenoot van Real Madrid. Na Ronaldo volgen Xavi, Raúl en Ryan Giggs met respectievelijk 151, 142 en 141 wedstrijden. Één ding is echter zeker: dat gepensioneerde (Xavi slijt zijn laatste dagen als profvoetballer nog wel in Qatar, red.) drietal komt niet meer in de buurt van de Spaanse doelman. Na Casillas en Ronaldo completeert Lionel Messi met 131 Champions League-wedstrijden de top drie wat betreft nog actieve spelers met de meeste wedstrijden in het miljardenbal. 

Overwinningen

Volledig scherm
Sergio Ramos en Iker Casillas met de Champions League in 2014. © Getty

Liefst drie keer mocht Casillas de Champions League omhoog houden: in 2000, 2002 en 2014. In totaal won hij liefst 101 Champions League-wedstrijden, een record dat hij deelt met Ronaldo. En daar houdt het nog niet op met de fraaie statistieken. Van alle doelmannen wist Casillas het vaakst zijn doel schoon te houden: 57 keer. Gianluigi Buffon en Edwin van der Sar volgen op een tweede plek met beiden 51 clean sheets.

Casillas is momenteel bezig aan zijn twintigste seizoen op rij in het kampioenenbal en door zich met FC Porto te plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League reikte Casillas alweer voor de negentiende keer tot die fase. Geen andere speler deed hem dat na. 

Hij is inmiddels 37 jaar oud, wordt in mei 38, maar de sleet lijkt er bij Casillas nog lang niet op te zitten. Onlangs nog verlengde de 167-voudig recordinternational van Spanje zijn contract bij FC Porto, waar hij sinds de zomer van 2015 keeper is, tot medio 2020 met zelfs nog een optie op nóg een jaar. Als hij dat extra jaar ook nog afmaakt, is hij veertig jaar oud. Nog genoeg tijd om zijn records aan te scherpen dus.

Meeste Champions League-wedstrijden:

Volledig scherm
Gianluigi Buffon en Iker Casillas. © AP

1. Iker Casillas - 175 wedstrijden
2. Cristiano Ronaldo - 160 wedstrijden
3. Xavi - 151 wedstrijden
4. Raúl - 142 wedstrijden
5. Ryan Giggs - 141 wedstrijden
6. Lionel Messi - 131 wedstrijden
7. Andrés Iniesta - 130 wedstrijden
8. Clarence Seedorf - 125 wedstrijden
9. Paul Scholes - 124 wedstrijden
10. Gianluigi Buffon - 122 wedstrijden