De Ligt arriveert in Turijn: ‘Dit is Matthijs en ik ben blij om hier te zijn’

VideoMatthijs de Ligt is vanavond gearriveerd op de luchthaven van Caselle, zestien kilometer ten noordwesten van Turijn. Daar zal hij morgen zijn transfer naar Juventus afronden. De negentienjarige verdediger kwam in een privéjet aan in Italië. ,,Hallo bianconeri (zwartwitten, red), ik ben Matthijs en ik ben heel erg blij om hier te zijn.”

De Ligt maakt voor rond de 70 miljoen euro de overstap naar Turijn, waar hij een contract voor vijf jaar zal ondertekenen.

JuventusFC on Twitter

Un messaggio da Matthijs... ♥️👍 https://t.co/eac7198jQ8

Driestrijd

Volledig scherm
Matthijs de Ligt kopte Juventus op 16 april uit de Champions League. Nu wordt hij speler van de recordkampioen van Italië. © EPA

De transfer van de aanvoerder van Ajax hing al maandenlang in de lucht. Vrijwel alle Europese topclubs hengelden naar De Ligt, waarna een driestrijd ontstond tussen FC Barcelona, Paris Saint-Germain en Juventus. De Spaanse grootmacht kon niet op tegen het transfergeweld van PSG en Juventus, dat ver wilde gaan om aan de persoonlijke eisen van het kamp De Ligt te voldoen.

De keuze van De Ligt viel op Juventus, waarna zijn zaakwaarnemer Mino Raiola een lucratieve verbintenis (jaarsalaris van ongeveer 14 miljoen bruto) voor vijf jaar overeenkwam met de Italiaanse kampioen. Vervolgens liepen de onderhandelingen tussen beide clubs echter de nodige vertraging op. Juventus zette laag in, 65 miljoen euro met 50 miljoen als vast bedrag en 15 miljoen aan bonussen. Ajax hanteerde een ondergrens van 75 miljoen euro voor de winnaar van de Golden Boy-Award, de prestigieuze prijs voor grootste talent van Europa. Daarmee kozen de Amsterdammers niet voor de hoofdprijs, aangezien vorig jaar de mondelinge afspraak was gemaakt dat de club deze zomer open zou staan voor een transfer. Met 75 miljoen werd wel voor een ondergrens en marktconform bedrag gekozen.

JuventusFC on Twitter

HE'S HERE! Matthijs de Ligt arrives in Turin! 🛬 https://t.co/3AGkoQMKcN

Volledig scherm
Matthijs de Ligt op de luchthaven van Turijn. © Juventus
Volledig scherm
© AFP