Volledig scherm
© copyright Marc Bolsius

De vier emoties van Willem II-kapitein Jordens Peters

Het is een gewaagde onderneming; met Jordens Peters, aanvoerder van het nog puntloze Willem II, de stand van zaken doornemen aan de hand van de basisemoties boos, blij, bedroefd en bang. ,,Bij verlies voel ik ieders pijn een beetje."

Bang

Volledig scherm
© copyright Marc Bolsius

,,In de voorbereiding ben ik op een gegeven moment naar de clubleiding gegaan om aan te geven dat er spelers bij moesten. Alleen al om het trainingsniveau te verhogen. Maar verder ben ik niet betrokken bij de samenstelling van de selectie. Of ik dat zou willen? Ik vind dat soort processen interessant, maar ik snap ook wel dat ze mij niet over alles informeren. En bang om te degraderen ben ik niet. Ik heb vaker een slechte serie wedstrijden hadden. Nu is dat aan het begin van de competitie en dat valt dan extra op. Het verwachtingspatroon was na vorig seizoen ook behoorlijk hoog. Als het tegenvalt, krijg je veel kritiek, maar daar moeten we ons niet gek door laten maken. Door angst moet je je niet laten leiden. Misschien dat dat meespeelde in de eerste helft tegen ADO. Te veel twijfel en daardoor veilige opties kiezen. Aad de Mos was in zijn interview in jullie krant behoorlijk meedogenloos over Willem II. Zo negatief zie ik het niet in. En ik zit er toch dichter op dan Aad."

Boos

Volledig scherm
© copyright Marc Bolsius

'Ik ben niet zo gauw boos, wel teleurgesteld", zegt Jordens Peters. ,,Bijvoorbeeld over onze seizoensstart. Daar had ik, zeker na vorig seizoen, meer van verwacht. In de rust van de wedstrijd tegen ADO afgelopen zaterdag ben ik wel boos geworden. Dat doe ik niet vaak, maar nu was het nodig. En dan ga ik niet schreeuwen tegen iemand als hij een fout heeft gemaakt. Zou zo'n jongen daar beter van gaan spelen als ik dat doe? Nee, het gaat mij er meer om wat we als team laten zien."

,,De formatie waarin wij speelden hoeft niet zo verdedigend te zijn als we het plan goed uitvoeren. Maar nu stonden we voor rust wel te vaak met vijf verdedigers naast elkaar. Dat is niet goed natuurlijk. Vorig seizoen hoefde ik niet vaak kwaad te worden; dat deed Kostas (keeper Lamprou, red.) wel. Wij hadden een goede wisselwerking wat dat betreft. Hij het emotionele, ik het rationele stuk."

Bedroefd

Volledig scherm
© copyright Marc Bolsius

,,Ik had verwacht dat ik in de loop der jaren minder geraakt zou worden door dingen in de voetballerij. Maar dat is niet zo. Zo'n nederlaag tegen ADO... die doet meer pijn dan een aantal jaar geleden. Als jonge speler ben je misschien meer met je carrièreplanning bezig in je achterhoofd; je wil elke wedstrijd een 7. Nu voel ik me veel meer betrokken bij het hele plaatje; de club, de supporters. Als we verliezen voel ik de pijn van iedereen een beetje. Ik moet na elke wedstrijd voor de camera, maar tijdens het uitlooprondje waarin we de supporters bedanken word ik al een stuk rustiger. Als ik dat interview daarna doe, kan ik een reëel verhaal vertellen. Dan is de grootste emotie eraf. Soms vraag ik tijdens dat rondje of jongens de wedstrijd hetzelfde hebben ervaren als ik. Vorig jaar speelden we een paar keer 0-0 en dan heb je als verdediger je opdracht uitgevoerd. Dan ga je redelijk tevreden voor die camera staan en is de eerste vraag of ik het ook oersaai vond. Een totaal ander perspectief."

Blij

Volledig scherm
© copyright Marc Bolsius

,,Met nul uit vier is er natuurlijk weinig reden tot vreugde. Dat merk je binnen de ploeg wel. Toch moeten we niet in dat gevoel blijven hangen. Door hard te trainen kun je je daar wat aan ontworstelen. Als je resultaat haalt, groei je als groep twee keer zo snel naar elkaar toe, maar ik vind dat het bij ons best goed gaat wat dat betreft. Er heerst echt een sfeer van dat we er alles aan willen doen. Als je de beelden van onze thuiswedstrijden tegen Excelsior en ADO terugkijkt, dan besef je dat we die duels allebei niet hadden hoeven te verliezen. Dat is gebeurd en dat is heel vervelend, maar het is niet zo dat wij onder hoeven te doen voor die ploegen. Voor hetzelfde geld hadden we nu vier punten gehad en dan was het gevoelsmatig een heel andere situatie. Waarom het dan net niet lukt? Het moet meezitten en we hadden vorig seizoen toch veel meer eredivisiewedstrijden in de ploeg. Dit team is jonger en dus minder stabiel, maar er zit voetballend zeker potentie in."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo Zuid-KoreaZKO
17:00
MexicoMEX
away logo
home logo DuitslandDUI
20:00
ZwedenZWE
away logo
home logo BelgiëBEL
EINDE
5-2
TunesiëTUN
away logo

poll

Willem II moet meer dan twee miljoen euro vragen voor Fran Sol

  • Eens (95%)
  • Oneens (5%)
1971 stemmen