Degradatie nabij voor tennissters na slechte start in Fed Cup

VideoDe Nederlandse tennissters moeten vrezen voor hun plaats in wereldgroep II van de Fed Cup. Japan heeft op de eerste dag van de play-off om klassebehoud in Osaka een 2-0-voorsprong genomen. 

Misaki Doi was in de openingspartij te sterk voor Richèl Hogenkamp: 6-3, 6-4. In de tweede partij had Nao Hibino weinig problemen met Bibiane Schoofs: 6-1, 6-2. Die laatste partij was al na 54 minuten klaar. Zondag volgen nog twee enkelpartijen. Mocht Nederland de stand gelijk trekken dan beslist een dubbel over wie er op het op één na hoogste niveau van het landentennis mag blijven uitkomen.

Captain Paul Haarhuis kan in Osaka geen beroep doen op Kiki Bertens en Arantxa Rus. Beiden vonden een trip naar Japan midden in het gravelseizoen niet in hun schema passen. Bij Japan ontbreekt Naomi Osaka, de nummer 1 van de wereld.

Volledig scherm
Richèl Hogenkamp had in Osaka geen antwoord op het spel van Misaki Doi. © Getty Images

Halve finale

In de halve finale van de Fed Cup tussen Australië en Wit-Rusland staat het na de eerste dag gelijk. Op het hardcourt van Brisbane opende Arina Sabalenka met een zege in drie sets (7-5, 5-7, 6-3) op de Australische Samantha Stosur. Ashleigh Barty bracht daarna het thuisland weer op gelijke hoogte dankzij een overwinning in twee sets (7-6, 6-3) op voormalig nummer één van de wereld Victoria Azarenka.

Zondag staat Sabalenka tegenover Barty en Stosur tegenover Azarenka. Bij een gelijke stand moet dan een dubbel beslissen over wie er naar de finale gaat. In de andere halve finale neemt Frankrijk het in Rouen op tegen Roemenië. De finale wordt in het weekend van 9 en 10 november gespeeld.