Volledig scherm
Scheidsrechter Ronald Wiedemeijer vlak voor de hervatting van het duel FC Den Bosch - AZ.

Den Bosch blameert zich in de beker

DEN BOSCH - FC Den Bosch beleefde in de kwartfinale van het bekertoernooi een dramatische avond. Op het veld was de ploeg kansloos tegen AZ: 0-5. De club had de grootste moeite om oerwoudgeluiden de kop in te drukken.

Na de pauze lag het duel tien minuten stil toen er ook met ijsballen gegooid werd. En er vielen ook nog twee rode kaarten.

De M-side, waar de fanatiekste supporters staan, had het verbaal gemunt op AZ-spits Jody Altidore. Elk balcontact werd met oerwoudgeluiden begeleid. Dat leidde al voor de pauze tot twee oproepen van de tribune en overleg op het veld tussen de spits en scheidsrechter Wiedemeijer. In de rust nam directeur Peter Bijvelds het woord. Hij legde de nadruk op respect.

Het was voor AZ geen beletsel om zich al vlot van een plaats in de halve finale te verzekeren. Na vijf minuten strafte Viktor Elm een dekkingsfout bij een corner af. Hij joeg de bal langs Bruno Appels, die vlak voor de wedstrijd te horen kreeg dat hij Kevin Begois (rugklachten) moest vervangen. Gudmundsson profiteerde van een aarzeling. AZ wilde de bal buiten spelen omdat Van Brakel op de grond lag. Die krabbelde op en dus ging de aanval door.

Den Bosch kon even tegengas geven, maar kwam nog voor de pauze met 0-4 achter. Eerst scoorde Adam Maher na een mooi driekhoekje. Altidore benutte een strafschop, nadat hij door Jelle de Bock was neergetrokken. De verdediger kreeg er een rode kaart voor.

Meteen na de pauze moest ook Joey Brock van het veld na een late tackle op Dirk Marcellis. Scheidsrechter Wiedemeijer was daarna het gedrag van de Bossche supporters beu en besloot na 54 minuten om de wedstrijd stil te leggen. Die gedwongen pauze brak het ritme bij AZ niet. Maher zorgde voor de 5-0. Met twee man meer hanteerde AZ naar de zin van trainer Gertjan Verbeek een veel te laag tempo. Den Bosch beperkte zich tot tegenhouden en bleef een nog zwaardere nederlaag bespaard.