Volledig scherm
De prijs voor Hirving Lozano hangt sterk af van zijn spel op het WK, denkt onder anderen voormalig PSV-manager en nu zaakwaarnemer Kees Ploegsma senior. © Pro shots

Extreme biedingen op Lozano niet via de eredivisie, maar bij goed WK

Bij PSV én het nationale team van Mexico is Hirving Lozano een opkomende ster. "Als hij in juni schittert op het WK, wordt het wat de gek ervoor geeft'. 

Na zijn twee goals in België lag de voetbalwereld afgelopen vrijdag opnieuw aan de voeten van Hirving Lozano. Treffers die de liefhebber in vervoering brachten en opnieuw de vraag voedden hoe lang PSV nog van de Mexicaan kan genieten. Als 'Chucky' dit seizoen topscorer van de eredivisie zou worden, hoeft dat voor de Eindhovenaren komende winter of zomer nog geen extreme biedingen op te leveren. Björn Vleminckx, Alfred Finnbogason, Memphis en Vincent Janssen prijkten niet op de buitenlandse versies van Teletekst-pagina 832. Anderzijds bewezen bijvoorbeeld Luis Suárez, Bas Dost en in mindere mate Wilfried Bony dat de topscorer van de eredivisie ook over de grens een topper kan zijn.

Flatgebouw

Het feit dat Lozano ook rendeert in interlands,  is de bevestiging dat hij op de bovenste etage van het 'voetbal-flatgebouw' kan wonen. Via die metafoor kijkt PSV-directeur Toon Gerbrands naar de wereld waarin voetballers, clubbestuurders en zaakwaarnemers zich bewegen. PSV is geen club meer die eigenaar is van een appartement op de bovenste verdieping, maar een paar etages lager wel in verbinding staat met de rijkste bewoners. Dat Lozano de lift kan pakken, bewijst hij momenteel vrijwel elke wedstrijd en er wordt al driftig gespeculeerd over zijn waarde. Sportjournalist Kees Jansma liet afgelopen weekend in een discussieprogramma een bedrag van 70 miljoen euro vallen. Nattevingerwerk, maar zijn opmerking dat bijvoorbeeld een club als Manchester City dat soort bedragen gewoon betaalt, sneed wel hout. PSV kan geen nee zeggen tegen dit soort bedragen en in welk krachtenspel de club precies terecht kan komen, is ongewis. Technisch manager Marcel Brands bedong in ruil voor ongeveer 10 miljoen euro weliswaar 100 procent van de transferrechten van Lozano voor PSV, maar moet een fors percentage van de toekomstige opbrengst afstaan aan CF Pachuca. Na elke goal maakt president Jesús Martínez over de plas een vreugdedansje en denkt hij aan wat nog komen kan. Niet voor niks wil hij ook middenvelder Érick Gutiérrez volgend jaar graag voor goed geld aan PSV verkopen. 

Volledig scherm
Kees Ploegsma senior © Ton van de Meulenhof

Hosanna

"Laten we niet te hard van stapel lopen", nuanceert voormalig PSV-manager Kees Ploegsma senior de hosanna-berichten over Lozano. "Natuurlijk maakt hij razendsnel carrière en ziet het er soms fantastisch uit wat hij doet. Het niveau in de eredivisie is internationaal gezien alleen niet hoog en scouts zijn daarvan echt wel op de hoogte. Wel laat hij het ook zien bij de nationale ploeg en dat zien dezelfde scouts ook." Maar een bieding van 70 miljoen euro? "Dat lijkt me wel erg veel", zegt Ploegsma. "Zeg bij dit soort dingen nooit nooit, maar ik denk dat vooral het WK heel bepalend wordt. Gaat hij ook daar bijzondere dingen doen, dan wordt het inderdaad wat de gek ervoor geeft. Vliegt Mexico er in de poulefase uit en raakt hij geen pepernoot, dan berg dit soort berichten maar op."

Oppikken

Een vertrek van Lozano in de winter acht Ploegsma zeer onaannemelijk en ook trainer Phillip Cocu gaf eerder al aan daar niet voor te vrezen. Lozano voelt zich thuis in Eindhoven en met de aanwezigheid van bijvoorbeeld Cocu, Ruud van Nistelrooij, Ruud Hesp en Boudewijn Zenden kan hij in zijn eigen taal alle aangereikte informatie snel oppikken. Dat hij nog niet bij een Europese topclub speelt, begrijpen voetbalanalisten in Mexico goed, zegt Iván Cañada. "Ze snappen de keuze omdat hij bij PSV basisspeler is en toe kan groeien naar de top. Andrés Guardado en Héctor Moreno zijn bij ons grote spelers en dat maakt PSV populair, maar de club heeft van oudsher al een grote naam in ons land. Spaanstalige spelers of voetballers uit Zuid-Amerika voelen zich er vaak thuis."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo RKC WaalwijkRKC
18:30
NAC BredaNAC
away logo

poll

Voor welke doelman moet Adrie Koster kiezen bij Willem II?

Voor welke doelman moet Adrie Koster kiezen bij Willem II?

  • Timon Wellenreuther (24%)
  • Mattijs Branderhorst (76%)
1205 stemmen

poll

Jeffrey Herlings moet Sportman van het Jaar worden

Jeffrey Herlings moet Sportman van het Jaar worden

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
585 stemmen