1
EINDE
2
  • Cristiano Ronaldo 28'
  • Donny van de Beek 34'
  • Matthijs de Ligt 67'

Fenomenaal Ajax bij laatste vier in Champions League

Zege in TurijnDe magische toer van Ajax door Europa houdt maar niet op. Dit elftal kent geen grenzen. Werkelijk alles is mogelijk na de glorieuze 1-2 zege bij Juventus. Een Nederlandse ploeg in de halve finale van de Champions League. Een stuntploeg voor de eeuwigheid.

Door Daniël Dwarswaard

Matthijs de Ligt rent wild over het veld. Sprintend naar het uitvak waar de 2100 supporters van Ajax door elkaar springen alsof ze in een popcornmachine zitten. Ajax viert hier, bijna twintig minuten voor tijd de 1-2. Een snoeiharde kopbal is het van De Ligt. Een granaat afkomstig van het hoofd van deze tiener uit Abcoude. Een tiener in leeftijd, een gelouterde prof in daden.

Wat maakt Ajax hier mee? Dit Europese seizoen is al zo meeslepend. Zo memorabel, zo ontstellend knap ook van de Amsterdammers. Maar ook nu, zelfs hier tegen de Italiaanse alleenheerser Juventus, is Ajax de tweede helft weer het Ajax waar voetbalminnend Europa verliefd op werd.

Bekijk hieronder de 1-2 van Matthijs de Ligt:

Natuurlijk is het al een gigantisch compliment voor Ajax dat het hier staat. Op het veld waar een bombastische lichtshow de avond heeft ingeluid. Juventus wil stormen, zoals Atletico Madrid hier in de achtste finale ook onderstboven werd gespeeld met 3-0. Maar met Ajax weet je het dit seizoen dus echt nooit. Al zo vaak toont dit team zijn mentale weerbaarheid. De lef en bravoure. Twee woorden die het verhaal van Ajax vertellen. Ook nu weer. Ook nu de opdracht vooraf zo ellendig zwaar leek.

Een plotwending op de avond. Want niets duidt er eerder op dat Ajax gaat scoren. De ploeg van trainer Erik ten Hag heeft het zwaar. Juventus zet de boel vanaf minuut één compleet vast. Ajax is onwennig, Ajax kan de bal niet rond laten gaan. Sterker, Ajax is de bal steeds snel kwijt. Welkom bij de laatste acht clubs van Europa, welkom in het Allianz Stadium van Juventus waar de gastheer altijd zo streng is voor het bezoek.

Bekijk hieronder de 1-1 van Donny van de Beek:

Ajax juicht na de 1-2.
Volledig scherm
Ajax juicht na de 1-2. © BSR Agency

En dan ineens: plof. Een stil stadion en gejuich uit die ene hoek. Koeltjes blijft Donny van de Beek als hij na ruim een halfuur de 1-1 binnentikt. De bal komt per toeval voor zijn voeten. Wat maakt het op dit moment uit? Van de Beek viert zijn goal, glijdend op zijn knieën. Schreeuwend van emoties na een doelpunt in de kwartfinale van de Champions league.

Dat ‘Juve’ daarvoor op voorsprong komt, is op dat moment pure logica. Cristiano Ronaldo. Natuurlijk is hij het die het doet. Koppend, net zoals vorige week in de Johan Cruijff Arena. Nu uit een corner Duwen en trekken is het. Scheidsrechter Turpin kijkt op verzoek van de videoscheidsrechter of er iets niet pluis is. Ajax hoopt dan even een minuut, maar tevergeefs. Het duwtje waardoor Joël Veltman valt, komt van ploeggenoot Matthijs de Ligt.

Volledig scherm
© BSR Agency

Ajax heeft dan al lang moeten improviseren. Gelegenheidslinksback Noussair Mazraoui klapt na vijf minuten al door zijn enkel. Wat wil hij graag doorspelen, juist op dit grootse moment. Maar zijn voet protesteert te heftig. En daarom staar Daley Sinkgraven plots op het hoogste Europese podium. Als ‘gemaakte’ verdediger tegen de beste aanvallers van de wereld. Dusan Tadic trekt speciaal een sprintje om Sinkgraven na de wissel een oppepper te geven.

Zoals heel de ploeg dat krijgt als het voelt dat Ajax weer niks minder is dan Juventus. Hakim Ziyech lijkt het nog gekker te maken in de slotfase, maar zijn doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel. Het maakt allemaal niet meer uit. Ajax spot met alle wetten die zo vast liggen in het huidige internationale voetbal.

Bekijk hieronder de reactie van Matthijs de Ligt

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie