Volledig scherm

'Geen ongeoorloofde staatssteun PSV, Willem II en FC Den Bosch'

TILBURG/DEN BOSCH - De uitspraak van de Europese Commissie in de staatssteun-kwestie rondom 5 Nederlandse voetbalclubs pakt voor hen positief uit. Dat stelt de Financial Times. Willem II, FC Den Bosch, MVV, NEC en PSV sloten in het verleden deals met overheden en die liggen al enkele jaren onder het vergrootglas van de Commissie.

Maandag zou, aldus de Financial Times, een uitspraak volgen. De kwestie sleept al jaren voort en eerder al werd duidelijk dat de EU de beslissing hierover ineens (dus voor alle 5 betrokken clubs tegelijk) naar buiten wil brengen.

Vergoeding
Willem II zou op de vingers getikt kunnen worden nadat de gemeente Tilburg de stadionhuur met terugwerkende kracht verlaagde toen de club failliet dreigde te gaan. De nieuwe huurprijs, 900.000 euro per jaar, is volgens de gemeente en Willem II marktconform. Ook bij FC Den Bosch betrof het verlaging van de stadionhuur en de verkoop van het trainingscomplex aan de gemeente.

Erfpacht
PSV verkocht in 2011 de grond onder het Philips Stadion en De Herdgang voor ruim 48 miljoen euro aan de gemeente Eindhoven. ​Toenmalig algemeen directeur Tiny Sanders van PSV kreeg daarvoor uiteindelijk de handen op elkaar. De club kreeg het eigen complex in erfpacht terug en betaalt daarvoor jaarlijks een vergoeding, een zogeheten canon. Deze constructie werd extern bejubeld, maar ook bekritiseerd. Zo zou de grondwaarde te hoog zijn getaxeerd omdat er geen woonbestemming op zat. PSV had en heeft vertrouwen in een goede afloop, maar nog geen uitspraak binnen. Bij de club springt daarom nog niemand een gat in de lucht.

Ook Willem II-directeur Berry van Gool houdt zich op de vlakte. "Wij hebben geen uitspraak binnen, maar ook wij hebben vertrouwen in een voor ons gunstige uitspraak."

poll

Ogbeche en Sol vormen een goed aanvalsduo

Ogbeche en Sol vormen een goed aanvalsduo

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
464 stemmen