Darren Maatsen start tegen Heracles Almelo mogelijk als centrumspits van RKC Waalwijk.
Volledig scherm
Darren Maatsen start tegen Heracles Almelo mogelijk als centrumspits van RKC Waalwijk. © BSR Agency

Gezocht: scorende RKC-spits

De overwinning van RKC op FC Utrecht geeft de Waalwijkse burger weer moed. Het bekersucces van de Utrechters midweeks tegen Ajax geeft de zege van RKC met terugwerkende kracht extra glans. 

Tegen Heracles moet zondag in Almelo (aanvang 14.30 uur) duidelijk worden of het een van de laatste stuiptrekkingen is van de hekkensluiter of het begin van een wonderbaarlijke ontsnapping. 

Centrumspits

Had Grim door personele problemen eindelijk een centrumspits gevonden die scoorde, tegen Heracles is Sylla Sow geschorst. De spitsen Mario Bilate en Dylan Vente staan dit seizoen nog droog. Beiden zijn bovendien niet fit. Dus moet de coach op zoek naar een alternatief. Darren Maatsen, afgelopen zondag ook trefzeker tegen FC Utrecht, lijkt een logische keuze. Een andere optie is een tweemansaanval en een versterkt middenveld, met Richard van der Venne als meest vooruitgeschoven pion. Van Grim is bekend dat hij een voorkeur heeft voor een systeem met drie spitsen.

Hans Mulder belandde door een blessure, opgelopen tegen Ajax, naast het elftal.  Tegen FC Utrecht viel hij twee minuten voor tijd in. De routinier is tegen Heracles weer inzetbaar. Tijdens een partijtje op de training met tien tegen tien speelde Mulder vrijdag op het middenveld. Dat is ook tegen Heracles nog een mogelijkheid, als Grim vasthoudt aan het centrale duo Melle Meulensteen/Hannes Delcroix van afgelopen zondag.  Middenvelder Daan Rienstra ontbreekt tegen zijn oude werkgever wegens een blessure. 

Beker

Meulensteen en Delcroix vormden eerder dit seizoen samen ook het hart van de Waalwijkse defensie toen Heracles en RKC elkaar troffen voor de beker. Het werd een doelpuntrijk duel: 4-3. Voor Heracles scoorden Cyriel Dessers en Silvester van der Water beiden tweemaal.  

De eerste competitiezege van dit seizoen behaalde RKC in Waalwijk tegen hetzelfde Heracles: 2-0. Beide doelpuntenmakers van toen zijn er zondag niet bij. Sow zit een schorsing uit, Kevin Vermeulen slijt zijn dagen nu in de eerste divisie, bij FC Dordrecht. RKC haalde trouwens het merendeel van zijn vijftien punten dit seizoen tegen clubs uit Overijssel: 4 tegen FC Twente, 2 tegen Heracles en 1 tegen PEC Zwolle.

Vrijdag was de eerste training na het plotselinge vertrek van assistent Erwin van Breugel. Die kreeg woensdag te horen dat zijn contract niet verlengd zou worden en dat hij met onmiddellijke ingang zijn taken neer moest leggen. Sander Duits, tweede assistent-trainer en coach van de beloften, nam de rol van Van Breugel over. 

Vermoedelijke opstelling RKC Waalwijk: Vaessen; Gaari, Meulensteen, Delcroix, Quasten, Tahiri, Van der Venne, Leemans; Elbers, Maatsen, Hansson.