Volledig scherm
Paul Haarhuis © EPA

Haarhuis positief over kansen Nederland: ‘Over een week staan we 1-0 voor’

Davis Cup,,Over een week staan we al 1-0 voor”, begon Davis Cup-captain Paul Haarhuis zijn persconferentie vanmiddag positief. Volgende week dinsdag begint zijn ploeg in Madrid aan de eerste finaleweek van het traditionele landentoernooi. Tegenstander is dan Kazachstan. Meteen een belangrijk duel, want met Groot-Brittannië is de tweede en laatste opponent in de groepsfase de grote favoriet. 

Omdat van de zes poules ook de twee beste nummers 2 door gaan naar de kwartfinale, is winnen van Kazachstan het logische eerste doel. ,,Met Alexander Boeblik en Mikhail Koekoesjkin hebben zij ook een sterke ploeg”, zei Haarhuis. ,,Maar daar liggen wel kansen.”

Murray

Bij Groot-Brittannië doet Andy Murray mee. De Schot liet zich eerder dit jaar voor de tweede keer opereren aan zijn heup. Hij vreesde voor het einde van zijn carrière, maar keerde wonderwel terug op de Tour. Met ook Dan Evans en twee sterke dubbelspelers hebben de Britten een goed team op de been gebracht.

De Davis Cup kent dit jaar een totaal nieuw format. In Madrid spelen in één week achttien teams om de titel. Een duel wordt op één dag afgewerkt en bestaat uit twee enkelspelen en een dubbelspel. Er is afgestapt van het best-of-five-systeem. Er is ook een stevige prijzenpot.

Haase

Veel zal voor Nederland afhangen van de vorm van kopman Robin Haase. Die is vaak belangrijk geweest voor zijn ploeg, maar heeft een minder jaar achter de rug. Rasoptimist Haarhuis ziet het glas halfvol. ,,Ook dit jaar heeft Robin goede overwinningen geboekt, juist vanuit de rol van underdog.”

Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp, Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer zijn de overige spelers van de Nederlandse ploeg. Laatstgenoemde traint deze week niet mee op het nieuwe tenniscentrum in Amstelveen, want hij doet in Londen mee aan de ATP Finals.