Volledig scherm
Amanda Anisimova tijdens de halve finale van Roland Garros tegen Ashleigh Barty. © EPA

‘Hadden ze dit besluit ook genomen als Serena in halve finale stond?’

Het besluit om de twee halve finales bij de vrouwen op Roland Garros niet op het centre court te laten spelen en te verplaatsen naar de stadions Suzanne Lenglen en Simonne Mathieu, zorgt voor veel verontwaardiging. ,,Een kleinere baan met minder publiek verdienen de meiden eigenlijk niet.”

De regen heeft het speelschema van Roland Garros in Parijs dusdanig verstoord dat de toernooileiding de halve finales moest verplaatsen naar kleinere stadions. Die aanpassing is slecht gevallen bij de WTA, de organisatie van het vrouwentennis. ,,Oneerlijk en onfatsoenlijk”, noemde WTA-baas Steve Simon het. Ook oud-tennisster Kristie Boogert heeft haar vraagtekens bij het besluit om de halve finales vrouwen op ‘mindere’ banen te laten spelen. ,,Het is zo bepaald. Je doet er niets meer aan. Ik vraag me alleen wel af wat er was gebeurd als iemand met de status van Serena Williams in de halve finale had gestaan. Nu heb je vier speelsters met weinig ervaring op het hoogste podium. Maar zij staan er niet voor niets.”

Ook oud-tennisster Miriam Oremans vindt het betreurenswaardig voor de vrouwen, maar is wel wat minder stellig. ,,Natuurlijk is het jammer, ze krijgen nu veel minder aandacht. Maar het is ook moeilijk om alles op centre court te laten spelen. De toernooidirectie moet rekening houden met zoveel wedstrijden - single, dubbel, junioren en legends - en zaken als pers en publiek. Ik denk dat er heel goed over is nagedacht en dit als beste optie uit de bus kwam.”

Volledig scherm
Miriam Oremans (L) en Kristie Boogert hebben in het vrouwendubbel op de Olympische Spelen in 2000 zilver veroverd. © ANP

Boogert heeft ook begrip voor het feit dat de vrouwen tegelijk en op een eerder tijdstip moeten spelen, maar snapt niet waarom er niet één vrouwenpartij op centre court kan plaatsvinden en de andere op Suzanne Lenglen. Bovendien vindt ze het ook nadelig voor Novak Djokovic en Dominic Thiem, die nu de partij van Roger Federer en Rafael Nadal moeten afwachten ,,Niet alleen de vrouwen hebben last van dit besluit, ook de mannen ondervinden er hinder van. Als je kijkt naar de weersvoorspelling. Ik moet nog maar zien of het op het late tijdstip van de laatste halve finale bij de mannen nog droog blijft.”

Bovenal is het geschuif en getrek met de halve finales vooral erg jammer voor de vrouwen. ,,Nu krijgen de vrouwen veel minder aandacht”, weet Boogert. ,,Een kleinere baan met minder publiek verdienen de meiden eigenlijk niet. Ze strijden er net zo hard voor als de mannen”, vult Oremans aan.