Herlings bij comeback in schaduw van GP-winnaar Coldenhoff

Glenn Coldenhoff crost al jaren in de schaduw van Jeffrey Herlings. Tijdens de GP in Zweden, de comebackwedstrijd van Herlings, waren de rollen omgedraaid. Met een alles-of-niets-inhaalactie in de allerlaatste ronde stelde Coldenhoff zijn tweede Grand Prix-zege binnen 8 dagen veilig.

De 28-jarige KTM-rijder uit Best wilde zich niet neerleggen bij een 2e plaats achter de nieuwbakken wereldkampioen Tim Gajser. Coldenhoff zette de aanval binnenkant bocht in op Pauls Jonass. Als de Let niet zijn gashendel had losgelaten zou het tot een botsing zijn gekomen. Coldenhoff wurmde zich door het gaatje dat Jonass liet vallen en klom zo op naar de 2e positie in de afsluitende manche. Eerder op de dag had Coldenhoff de openingsmanche in Uddevalla al op zijn naam geschreven. 

Vorm van zijn leven

Door een zware crash tijdens een wintertraining in Lommel begon Coldenhoff met een grote achterstand aan het seizoen. Fysiek is hij nog steeds niet pijnvrij, maar hij verkeert in de vorm van zijn leven. Dat resulteerde in 2 GP-overwinningen op een rij. In de stand om het wereldkampioenschap MXGP klom hij van 5 naar 4. De 3e plaats, die nu nog in bezit is van Gautier Paulin, is nog binnen bereik. 

Jeffrey Herlings kon de Grand Prix van Zweden bij zijn comeback niet naar zijn hand zetten.
Volledig scherm
Jeffrey Herlings kon de Grand Prix van Zweden bij zijn comeback niet naar zijn hand zetten. © Ray Archer

Jeffrey Herlings leek na maanden afwezigheid vanwege een enkelbreuk direct mee te kunnen strijden om de dagzege. De wereldkampioen van 2018 won zaterdag de (korte) kwalificatierace en pakte in de 1e manche direct kopstart. In het 2e deel van de wedstrijd kwam Herlings krachten tekort. Van vermoeidheid ging hij foutjes maken. Coldenhoff profiteerde als eerste, maar Herlings zag nog drie man voorbij zoeven. Na een valpartij hield hij het voor gezien en zocht voortijdig het rennerskwartier op.

Uitbundig

De 2e manche startte Herlings behoudender, maar eindigde sterk. Het leverde hem nog de 4e plek op. Hij was een van de eerste rijders aan de finish om dagwinnaar Coldenhoff uitbundig te feliciteren. Ook voor Herlings is het een opluchting vast te stellen dat zijn landgenoot een maand voor de Motocross of Nations in Assen in topvorm is. Herlings beschouwde de wedstrijd in Zweden bij voorbaat al als een training voor het WK voor landenteams op 29 september.  

Micha Boy de Waal uit Wijk en Aalburg kwam met een 15e plaats in het dagklassement ook goed voor de dag. Eindhovenaar Brian Bogers meldde zich geblesseerd af voor de Zweedse GP. 

Het begint al te wennen: voor de 2e keer in een week staat Glenn Coldenhoff op de hoogste podiumtrede.
Volledig scherm
Het begint al te wennen: voor de 2e keer in een week staat Glenn Coldenhoff op de hoogste podiumtrede. © Shot by Bavo Swijgers