Volledig scherm
© ANP

Jeffrey Herlings heerst in het zand van Scheveningen

SCHEVENINGEN - Motorcrosser Jeffrey Herlings was zaterdag een klasse apart in de Red Bull Knock Out in Scheveningen. De 22-jarige KTM-fabrieksrijder uit Oploo stormde in de eerste ronde van de finale naar de koppositie en reed met een gigantisch hoog tempo weg bij zijn achtervolgers.

Gedurende de wedstrijd liep hij steeds verder weg bij de concurrentie en na twee pitstops wist hij de 1 uur en 45 minuten durende wedstrijd op zijn indrukwekkende erelijst bij te schrijven met een voorsprong van meer dan 2,5 minuut op de nummer twee, de Brit Nathan Watson. Herlings' teamgenoot Glenn Coldenhoff uit Heesch werd derde.
Voor Herlings was het de eerste keer dat hij van start ging in de strandrace. Ondanks dat de finale langer duurde dan drie Grand Prix-manches achter elkaar vloog hij erin alsof het een crosswedstrijd was. Na zijn eerste pitstop, nodig om de benzinetank te vullen, had hij nog steeds een voorsprong van een halve minuut. In rap tempo bouwde hij deze verder uit om op twee concurrenten na het hele veld van 750 finalisten op een ronde van ruim vijf kilometer te zetten. ,,Ze zeggen dat dit de zwaarste strandrace ter wereld is. Dit geloof ik nu wel en ik denk dat wanneer ik de bank voel thuis, dat ik er niet meer vanaf kom", reageerde een opgelaten Herlings na afloop. Op bijna vijf minuten van de glorieuze winnaar kwam de moegestreden Glenn Coldenhoff als derde over de eindstreep, na een adembenemend duel om de tweede plaats met Nathan Watson. Coldenhoff: ,,Ik heb twee weken getraind voor deze wedstrijd en dan weet je op voorhand dat dit niet genoeg is. Ik had mijzelf het doel gesteld om op het podium te komen en dat is gelukt." Een van de pechvogels van de dag was Lars van Berkel. De Veghelaar was in de beginfase de derde Nederlander en reed op een zevende plaats, toen hij gedwongen werd tot opgave door een mechanisch probleem. Vorig jaar eindigde Van Berkel nog als vierde in Scheveningen. Bas Verhoeven uit Best eindigde nu als derde Nederlander, net buiten de top tien: elfde. Voor het gros van de deelnemers eindigde de strandrace voortijdig in een knock-out. Van de 750 finalisten reden er slechts 285 de wedstrijd uit.

poll

Willem II had Wout Weghorst nooit moeten laten gaan

Willem II had Wout Weghorst nooit moeten laten gaan

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
1166 stemmen