Volledig scherm
Willem II-directeur Berry van Gool © Proshots

Joris Mathijsen neemt de wind al uit de zeilen

TILBURG - Zonder er zelf van bewust te zijn heeft Joris Mathijsen Willem II al een eerste dienst bewezen. Met zijn presentatie als technisch manager haalde hij de scherpe kantjes af van de supportersavond die later op de dag geagendeerd was. De kritische vragen stierven weg in het applaus dat opklonk voor de benoeming van het 'kind van de club' in een belangrijke functie.

Op de druk bezochte supportersavond gaf directeur Berry van Gool toelichting op het gevoerde beleid. Hij stond stil bij een seizoen dat hij als sportief 'taai' kenmerkte. Hij lichtte nog eens uitgebreid het gevoerde transferbeleid toe. Willem II had veel momenten van pech gekend, in wedstrijden, met blessures en met het aantrekken en verkopen van spelers. Mitchell Dijks had Willem II flink wat centen op kunnen leveren indien hij naar Celtic was verkast. "Maar hij wilde naar Ajax en de speler zelf bepaalt uiteindelijk waar hij naartoe gaat", aldus Van Gool.

Die rekende voor dat hij helemaal niet de 'zuinige bankier' was, zoals soms over hem werd geroepen en geschreven. "Vorig seizoen investeerden we effectief 2,5 miljoen euro in de spelers op het veld. Het afgelopen jaar was dat 3,3 miljoen euro als je er de Ajax-deal (huur Zivkovic, De Sa, Ligeon, Andersen) in meeneemt. We hebben ook nog met Samuel Armenteros om de tafel gezeten, maar zijn komst was financieel niet haalbaar."

Van Gool benadrukte dat er verder nergens 'nee' op is gezegd. "In de winterstop kwam het verzoek om een spits en een snelle buitenspeler aan de selectie toe te voegen. Ook daar is gehoor aan gegeven. We hebben ook toestemming gegeven om met de selectie in De Rosep te overnachten voor belangrijke thuiswedstrijden." Uit het betoog van de directeur werd duidelijk dat er wel degelijk is nagedacht over de positie van trainer Jurgen Streppel. "We hebben weleens gedacht dat we de slechte reeks misschien konden doorbreken met een andere trainer. Maar er was geen beter alternatief."

Verliep het jaar sportief niet naar wens, financieel zette de club wel een enorme stap. Willem II slaagde erin het negatief eigen vermogen van ongeveer een miljoen euro bijna helemaal weg te poetsen.

Na het lange betoog van Van Gool kwamen de vragen van de supporters aan de orde. Een van de fans van Willem II had 'integer handelen gemist' en twijfelde aan de 'zuiverheid van naar buiten gebrachte feiten'. Frenkie de Jong was ook een thema. De vraag was wie de middenvelder weer had teruggehaald naar Willem II nadat hij bij Ajax een vijfjarig contract had getekend. Van Gool repte over een gezamenlijke beslissing. Dat ook trainer Jurgen Streppel er zijn goedkeuring aan had gegeven betitelde de fans als 'bullshit'.

Hij had nog wel meer pijlen op zijn boog. Het doorbreken door de directeur van de boycot van de uitwedstrijd tegen Cambuur bijvoorbeeld. Twee A4-tjes vol met vragen had de fan. Die moest hij dan maar aan de bar stellen, vond Van Gool. Portugal - IJsland stond op punt van beginnen. Bovendien was met de komst van Mathijsen het verzet bij de meeste fans al gebroken.

poll

Willem II had Wout Weghorst nooit moeten laten gaan

Willem II had Wout Weghorst nooit moeten laten gaan

  • Eens (62%)
  • Oneens (38%)
1240 stemmen