Volledig scherm
Team Bax © Albert Schreuder

Nederlandse zijspancrossers verdedigen Europese titel

GUEUGNON - Drie volledig Nederlandse combinaties verdedigen dit weekeinde in het Franse Gueugnon de Europese titel zijspancross voor landenteams.

Daniel Willemsen zag dit seizoen al heel veel bakkenisten sneuvelen door blessures. Voor de prestigieuze landenwedstrijd heeft de tienvoudig wereldkampioen Siebe van der Putten uit Boekel weten te strikken.

Afscheid Bax & Bax

Voor de Bergeijkse broers Etienne en Robbie Bax wordt het de laatste grote wedstrijd samen, voordat hun wegen weer scheiden. Beiden waren er vorig jaar in het Duitse Schwedt bij, toen Oranje goud delfde. Robbie was toen de bakkenist van Willemsen. Ook Koen Hermans en zijn Nulandse sidekick Kenny van Gaalen hebben sinds vorig jaar een gouden EK-plak thuis in de prijzenkast liggen.

De titelverdediger is vooraf niet de favoriet. Dat is Team België met de nummers 1 en 2 van het afgelopen wereldkampioenschap. Jan Hendrickx (met de Nederlandse bakkenist Ben van den Bogaart) en vice-wereldkampioen Ben Adriaenssen (met de Let Lauris Daiders) hebben in Marvin Vanluchene (met de Let Haralds Kurpnieks) een sterke derde rijder.

Gastheer Frankrijk is sterk verzwakt door blessures van Valentin Giraud en Nicolas Musset. Sinds de eeuwwisseling won Nederland op het EK voor landenteams acht keer goud en drie keer zilver in 15 edities. In 2013 werd het kampioenschap afgelast na een dodelijk ongeval van een quadrijder op het circuit van Cingoli in Italië.

poll

Willem II had Wout Weghorst nooit moeten laten gaan

Willem II had Wout Weghorst nooit moeten laten gaan

  • Eens (62%)
  • Oneens (38%)
1271 stemmen