Volledig scherm
© Getty Images

Oppermachtige Nadal door, Monfils klopt Gulbis

Rafael Nadal heeft overtuigend de vierde ronde van de Australian Open bereikt. De als eerste geplaatste Spaanse tennisser kwam in de wedstrijd tegen zijn landgenoot Pablo Carreno Busta geen moment in de problemen. De Fransman Gaël Monfils won in drie sets van de Let Ernests Gulbis.

Nadal won zijn partij in iets meer dan 1,5 uur met 6-1, 6-2 en 6-4. Hij was op dreef in de Rod Laver Arena waar hij niet één breakpoint tegen kreeg, 41 ‘winners’ sloeg tegenover slechts zeven onnodige fouten. Het was zijn vijfde overwinning op zijn 28-jarige landgenoot. Nadal heeft sinds januari 2016 niet meer verloren van een Spanjaard. Fernando Verdasco was de laatste die hem versloeg.

“Het was zonder twijfel mijn beste wedstrijd hier tot nu toe”, vond Nadal. “Ik serveerde goed en met mijn forehand maakte ik het hem steeds moeilijk.” Carreño Busta had geen antwoord op de opslag van Nadal en pakte slechts tien punten met zijn returns.

Nadal speelt in de vierde ronde tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de Australiër Nick Kyrgios en de Rus Karen Chatsjanov. De controversiële Kyrgios kreeg donderdag nog een straf wegens tijdsoverschrijding. Reden voor hem een imitatie te geven van alle handelingen die Nadal pleegt te doen voordat hij serveert. Nadal wilde er eerder niet op ingaan, maar zei nu toch er de voorkeur aan te geven tegen publiekslieveling Kyrgios te spelen. ,,Als hij tenminste zijn goede spel laat zien en zijn passie voor de sport. Dan is hij een aanwinst voor het tennis. Als hij andere dingen doet, ben ik niet zo enthousiast over hem.”

Monfils was met 7-6 (2), 6-4 en 6-3 te sterk voor Gulbis. Monfils is als tiende geplaatst, Gulbis wist zich via de kwalificatierondes het toernooi in te spelen. In de eerste set ging het nog gelijk op en wisten beide spelers een breekpunt te verzilveren. De Fransman was in de tiebreak een stuk scherper dan Gulbis en wist die snel te winnen.

In de tweede en derde set speelde Monfils een stuk minder slordig dan Gulbis. Zo wist hij de partij binnen twee uur en dertig minuten te winnen. Monfils treft in de vierde ronde de winnaar van de wedstrijd tussen Taylor Fritz en Dominic Thiem.