Volledig scherm
Rinus van Kalmthout © Dean Alberga/Dutch Target

Racetalent Van Kalmthout treedt in voetsporen Luyendijk

Rinus van Kalmthout rijdt in 2020 het volledige IndyCar-seizoen in Amerika voor het team van Ed Carpenter Racing. Dat maakte de 19-jarige autocoureur bekend op het hoofdkantoor van sponsor Jumbo in Veghel.

Waar Max Verstappen zich vanuit het karten via de ‘Europese’ route opwerkte naar de Formule 1, koos Van Kalmthout drie jaar geleden voor een Amerikaans avontuur. De Noord-Hollander kreeg daarbij steun van onder anderen Jumbo-directeur en autosportfanaat Frits van Eerd en van Arie Luyendijk, tweevoudig winnaar van de prestigieuze Indy500 in Indianapolis. De oud-Bosschenaar woont al jaren in de Verenigde Staten, waar hij nog altijd een autosportheld is.

,,Arie heeft zijn ervaringen met mij gedeeld en een goed woordje voor mij gedaan bij Ed Carpenter’', zei Van Kalmthout over de rol van mentor Luyendijk.

Aanvankelijk hoopte het racetalent volgend jaar in een paar races van de IndyCar Series aan de start te gaan. Testen in Oregon verliepen afgelopen zomer zo goed, dat Carpenter hem vroeg om als kopman alle wedstrijden te rijden, om te beginnen in maart in Sint-Petersburg. ,,De auto voelde zo goed aan, zelfs voordat ik er in gezeten had. Dat heb ik nooit eerder gehad met een auto’', aldus Van Kalmthout.

Video-boodschap 

Hij won dit jaar 6 races in de Indy Lights en eindigde als 2e in het klassement. ,,Rinus heeft wat pech gehad, anders had hij het kampioenschap ook nog gewonnen”, zei Luyendijk in een video-boodschap. Hij sprak van een topdag. ,,Rinus, jij hebt het de afgelopen jaren geweldig gedaan. Ik kijk uit naar nieuwe successen.”

 Van Kalmthout is ‘superblij’ met deze kans. ,,Het is een droom die uitkomt en iets waar we de afgelopen jaren hard voor hebben gewerkt. Het aantal stoeltjes in de IndyCar Series is beperkt, dus als ze dan voor jou kiezen is dat een hele eer.”

Robert Doornbos was in 2009 de laatste Nederlander die in de IndyCar Series in actie kwam.