Volledig scherm
In een sfeervolle bronzen finale op de Parade grepen de Nederlandse recurveschutters naast een medaille. © Marcel Luyckx/BD

Recurveschutters grijpen naast WK-brons

WK handboogschietenEen stunt hing in de lucht op de Bossche Parade. Rick van der Ven, Sjef van den Berg en Steve Wijler toonden na een stroeve start veerkracht tegen Zuid-Korea. Inzet was de bronzen medaille van de WK handboogschieten voor recurveteams.  Oranje bracht Zuid-Korea wel aan het wankelen, maar eindigde toch naast het podium: 3-5.

Op basis van de kwalificaties eerder in de week leken de twee landen voorbestemd voor de finale. In de halve finale lieten de favorieten zich verrassen, Nederland door India, Zuid-Korea door de latere wereldkampioen China. 

,,We hadden graag om tegen elkaar geschoten om goud en zilver, maar doordat we allebei een ongelukkige halve finale gehad. Dan schiet je een bronzen finale tegen de absolute topfavoriet en die verlies je met een hele goede match”, analyseerde Sjef van den Berg. ,,Normaal gesproken zouden we tegen elke andere tegenstander met zo'n match goede zaken gedaan hebben. Zuid-Korea is niet voor niets de nummer 1 van de wereld. Ik had het vervelender gevonden als we er met een slechte score naast gegrepen hadden."

Kloof

Halverwege de 4e set, bij de stand 3-3, sloeg Zuid-Korea een onoverbrugbare kloof, mede door een 8 van Ossenaar Rick van der Ven en een 9 van Van den Berg. Het was de enige keer in de wedstrijd dat de schutter uit Heeswijk-Dinther niet in de 10 schoot. Daarmee was hij de uitblinker aan Nederlandse kant. 

Vier jaar geleden won Van der Ven nog WK-zilver in Kopenhagen.  In 2013, toen Oranje in het Turkse Belek teamzilver pakte, was Van der Ven er ook al bij. In Den Bosch wist hij zijn verzameling niet uit te breiden. ,,Elke medaille erbij is leuk. Dan hadden we twee dagen geleden maar moeten winnen in de halve finale. Het is eigen aan onze sport dat je goed kunt schieten en toch verliezen.” Extra druk voelde Van der Ven niet met het luidruchtige thuispubliek op de hand van Oranje. ,,We verwachten allemaal van onszelf toch al dat we ons uiterste best doen. Het maakt niet uit waar we staan te schieten.”   

Mixed finale

Later op de dag kan Van den Berg zijn goede vorm op de Parade alsnog verzilveren, als hij in de finale staat van het mixed toernooi. Met Gaby Bayardo, de Mexicaanse vriendin van compoundschutter Mike Schloesser, moet hij het opnemen tegen weer een Zuid-Koreaans team. En weer is Nederland dan de underdog. ,,Ik heb alvast kunnen proeven van het wedstrijdveld. Dit was al supervet.”