Volledig scherm
Steven de Jongh. © Cor Vos

Rosmalense huisarts eerste arts ter plekke bij gevallen Steven de Jongh: 'Hij was snel behoorlijk helder'

Nederland werd maandag opgeschrikt door de tijdelijke vermissing van Trek-ploegleider Steven de Jongh. Huisarts Paul Jorna uit Rosmalen was maandagmiddag als een van de eersten bij De Jongh, toen de oud-wielrenner in Spanje in de buurt van een klein ravijn langs de weg werd gevonden.

Omringd door Catalaanse agenten en brandweermannen was Jorna de eerste arts ter plekke en verleende hij, in zijn wieleroutfit en in afwachting van de ambulance en traumahelikopter, eerste hulp. ,,Ik zag op Twitter de oproep van zijn vrouw om naar Steven te zoeken. Als oud-militaire arts kom je dan direct in actie. Het was heel serieus, iemand die mogelijk al urenlang langs de weg ligt, buiten bewustzijn of verward, misschien met ernstige verwondingen, die moet zo snel mogelijk worden gevonden, ook zodat hij niet onderkoeld raakt."

Jorna is momenteel met zijn gezin op vakantie in een dorpje in de buurt. Op de fiets speurde hij de weg af waar De Jongh volgens de gegevens van de Strava-app het laatst was toen de verbinding werd verbroken. De arts is zelf fanatiek fietser en lid van de Wielervereniging Schijndel. Toevallig is Trek-coureur Koen de Kort lid van dezelfde club.

'Hij kon zich niets van de val herinneren'

,,Ik hoorde dat een voorbijganger Steven heeft zien liggen," aldus Jorna, die het 'ongelooflijk' vindt dat De Jongh geen enkel letsel aan de val heeft overgehouden, behalve een zware hersenschudding. De Jongh werd dinsdag ontslagen uit het ziekenhuis. ,,Al toen we bij hem waren was hij al snel behoorlijk helder, maar met wat geheugenverlies. Hij kon zich van de val niets herinneren."

Woensdag zal Jorna de Trek-ploegleider in diens huis in het plaatsje Calonge aan de Costa Brava opzoeken.