Volledig scherm
Premier Mark Rutte en Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport tijdens het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer. © ANP

Rutte gaat in gesprek met betrokkenen racisme-incident bij FC Den Bosch

Premier Mark Rutte wil vrijdag 29 november om de tafel met de betrokkenen van het racisme-incident tijdens de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior. Afgelopen zondag werd Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch bejegend door een groep supporters van de Brabantse club. 

Het incident leidde in Nederland tot veel ophef. Eerder vandaag sprak Rutte zijn waardering uit voor de dienstdoende scheidsrechter Laurens Gerrets. Hij staakte de wedstrijd in de eerste helft tijdelijk. Met de arbiter, de KNVB, FC Den Bosch, Excelsior en sportminister Bruno Bruins wil Rutte volgende week vrijdag in gesprek vanwege het incident.

Onder voorbehoud

Bruins had eerder al aangekondigd met de betrokken partijen om de tafel te willen, maar op aandringen van de Tweede Kamer schuift ook de premier aan. Het gesprek is nog onder voorbehoud vanwege de drukke agenda van Rutte. 

Volledig scherm
Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (midden) wordt gesteund door medespelers. © ANP

Rutte stond dinsdag in de Tweede Kamer al uitgebreid stil bij het gedrag van de groep Den Bosch-supporters. Volgens de premier heeft het hele land last van racisme. ,,Het is het stomste en domste wat je in een land kunt doen. Je zet mensen met talent op achterstand. Het is collectief dom, het is individueel dom’’, sprak hij in de Tweede Kamer. 

Volledig scherm
Oranje vormde vanmiddag een kring als statement tegen racisme. © KNVB