'Saaie' Sampras huilt hartverscheurend om zijn coach

De sportgeschiedenis barst van de bijzondere, spectaculaire en legendarische momenten. Dit jaar belichten we elke dag een historisch sportfragment van dezelfde datum. Op 24 januari brengt de tijdmachine ons naar 1995: de legendarische tranen van Pete Sampras.

Pete Sampras, verreweg de beste tennisser van de jaren negentig, stond niet bekend om zijn spraakmakende interviews. De Amerikaan was geen speler waar de uitstraling vanaf spatte, of iemand die met humor en charme het publiek voor zich wist te winnen. Sampras serveerde, volleerde en retourneerde zichzelf de geschiedenisboeken in, beantwoordde vriendelijk de vragen van journalisten, en liet de bijnaam ‘Boring Pete’ voor wat het was.

Toch is Boring Pete verantwoordelijk voor misschien wel de droevigste tranen die ooit in de topsport hebben gevloeid. Tijdens de Australian Open van 1995 werd zijn coach Tim Gullikson onwel. Het bleek een hersentumor, Gullikson had niet lang meer te leven. Toen Sampras in de kwartfinale tegen Jim Courier aan de vijfde set begon, riep iemand uit het publiek: ,,Do it for your coach!‘’

De Amerikaan brak. Plotseling stond er een huilend hoopje verdriet met een racket in zijn handen. De meevoelende tegenstander Courier probeerde de situatie te redden: ,,Are you allright Pete? We can do this tomorrow you know.’' Maar Sampras speelde door. Met natte rode ogen ramde hij de ene ace na de andere over het net, en trok de wedstrijd naar zich toe. Het toernooi zou hij echter niet winnen, in de finale bleek André Agassi te sterk. Coach Tim Gullikson overleed anderhalf jaar later.

Klik hier voor alle afleveringen van deze rubriek

Volledig scherm