Volledig scherm
Michel Schoenmakers: ,,Ik ga de sport enorm missen, maar ik weet ook dat dit nu het beste is voor mij. Ik krijg een totaal ander leven." © Dirk Van Hunsel

Schoenmakers zet na auto-ongeluk motor definitief in garage: 'Die klap vergeet ik nooit meer'

Motorcrosser Michel Schoenmakers uit Baarle-Nassau zet op 20-jarige leeftijd zijn motor al aan de kant. ,,Het ongeluk bleef door mijn hoofd spoken."

Het bijzondere verhaal van de nu 20-jarige Michel Schoenmakers begint 24 januari van dit jaar. Op een donkere dinsdagavond rijden Schoenmakers en zijn twee jaar jongere maatje Dave Hendriks met de Volkswagen Golf van Schoenmakers over het industrieterrein tussen Riel en Goirle. Geen van de twee heeft bij het vertrek een idee van het drama dat zich die avond zou afspelen.

Vanaf de Rielseweg naderen de twee de kruising met de Clara Zetkinweg. Op die weg rijdt een tegemoetkomende vrachtwagen. Schoenmakers, die achter het stuur zit, kan niet meer op tijd stoppen en rijdt in op de zijkant van de truck. Kijkend naar de foto's van de verwoeste auto is het een wonder dat Schoenmakers er vanaf komt met lichte verwondingen. Zijn bijrijder en beste vriend Hendriks is daarentegen zwaargewond. Hij ligt na het ongeluk in coma. Aan een tijd van hoop en vrees komt op 30 maart een einde. Hendriks overlijdt op 17-jarige leeftijd.

Quote

Ik weet nog precies waar ik was toen ik hoorde dat Dave het niet zou redden. Ze vertelde me dat ik afscheid moest nemen.

Michel Schoenmakers over het verlies van zijn goede vriend Dave

 ,,Die tijd voor zijn overlijden, ben ik gewoon doorgegaan met trainen. Het rijden was de enige afleiding die ik had. Op de motor vergat ik het even, maar zodra ik afstapte, voelde ik me slecht. Waar ben ik mee bezig, dacht ik. Ik weet nog precies waar ik was toen ik hoorde dat Dave het niet zou redden. Ze vertelden me dat we afscheid moesten nemen", zegt de geëmotioneerde Schoenmakers. ,,Ik was net klaar met trainen toen ik werd gebeld. Ik ben meteen vanuit Eersel naar huis gereden."

Bij het afscheid van Hendriks staat Schoenmakers er niet alleen voor. ,,Dave was deel van een enorm hechte vriendengroep uit het dorp. Hij was echt een van mijn beste maten", zegt Schoenmakers met een trilling in zijn stem. In de vriendengroep vindt de crosser veel steun. ,,Iedereen was er voor mij. Ik kan altijd bij mijn vrienden terecht. Daar ben ik ze heel dankbaar voor."

Stoppen

De traumatische ervaring maakte veel indruk op de scholier. ,,Ik trainde gewoon door tot er een moment kwam dat het niet meer ging. Op de motor in het mulle zand heb je complete focus nodig, die was helemaal weg. Toen heb ik een tijdje niks gedaan. Geen school, geen cross, niks."

Quote

Dat ongeluk, die klap, ik ga dat nooit meer vergeten.

Schoenmakers over de impact van het ongeluk.

Uiteindelijk besluit Schoenmakers half oktober om te stoppen met crossen. Een beslissing waarmee hij lang heeft rondgelopen. ,,Vanaf het moment dat Dave overleed, dacht ik aan stoppen. Elke keer dat ik op de motor stapte, spookte het ongeluk door mijn hoofd. Dat ongeluk, die klap, ik ga dat nooit meer vergeten. Het crossen heeft altijd mijn leven beheerst. Ik was altijd bezig met de sport. Maar na het ongeluk gaat dat niet meer. Mijn hoofd staat er gewoon niet naar."

Het gevoel over zijn besluit is dubbel. ,,Ik ga de sport enorm missen, maar ik weet ook dat dit nu het beste is voor mij. Ik krijg een totaal ander leven", zegt Schoenmakers. ,,Ik ben begonnen met werken, heb meer tijd voor vrienden, toch maar eens op stap. Dat kan nu allemaal. Maar dat ongeluk gaat nooit meer uit mijn hoofd."

Compleet uit de sport zal Schoenmakers niet verdwijnen, denkt-ie. ,,Ik zal misschien ooit nog een ondersteunende taak oppakken."
Maar zelf rijden in een cross... Dat is voorbij.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement