Volledig scherm
Het Oranje-trio Steve Wijler, Rick van der Ven en Sjef van den Berg (vlnr) maakt nog kans op WK-brons in Den Bosch. © Dean Alberga/Dutch Target

Schutters schieten op Parade om brons

WK handboogschietenDe Nederlandse recurveschutters droomden ervan om zondag op de Bossche Parade te staan tegenover het almachtige Zuid-Korea. Sjef van den Berg, Rick van der Ven en Steve Wijler mogen inderdaad op de slotdag van de WK handboogschieten aantreden op het ‘centercourt’ naast de Sint-Jan, tegen de Zuid-Koreanen. Inzet is echter niet de gouden teammedaille, maar ‘slechts’ het brons.

Het Oranje-drietal strandde in de halve finale pas na shoot-offs tegen het sterke India. Zeker zo verrassend was de nederlaag van titelverdediger Zuid-Korea tegen China in de andere semifinale. Voor Van den Berg, Van der Ven en Wijler was het teamtoernooi goeddeels op woensdag al geslaagd door het winnen van een olympisch startbewijs. Een plaats in de kwartfinale volstond. Daarin werd donderdagmorgen Kazachstan met 6-2 opzij gezet.

Succesvoller verliep het mixed toernooi voor de uit Heeswijk-Dinther afkomstige Van den Berg. Samen met Gaby Bayardo schoot hij zich een weg naar de finale. Daarin is het als eerste geplaatste Zuid-Koreaanse duo de tegenstander. Van den Berg en zijn uit Mexico afkomstige partner hadden in de halve finale maling aan de plaatsingslijst en elimineerden het als 2e geplaatste Chinees Taipeh (5-1).  

Van den Berg zit ook nog in het individuele toernooi, dat donderdagmiddag een vervolg krijgt op het veld van The Dukes met de 8e finales. Ook Ossenaar Rick van der Ven komt dan in actie.

Brons

In de niet-olympische compoundklasse is brons nog het hoogst haalbare voor de Nederlandse mannenploeg. Mike Schloesser, Rick Elzinga en Sil Pater zorgden in de kwartfinale voor een verrassing door het als 2e geplaatste Amerika te verslaan met 1 punt verschil (232-231). In de halve eindstrijd riep Turkije (3e geplaatst) Schloesser (bijgenaamd Mister Perfect) en co. een halt toe. In de strijd om het brons is Colombia zaterdag de tegenstander op de Parade. 

Het vrouwenteam, bestaande uit Inge van Caspel (Oss), Jody Vermeulen en Sanne de Laat (beiden Eindhoven) vond in de kwartfinale tegen India zijn Waterloo (219-213). Vermeulen strandde ook bij de mixed teams, met Mike Schloesser, voortijdig. Chinees Taipeh bleek met  153-156 te sterk. De Eindhovense heeft nog een medaillekans over, in het individuele toernooi.