Volledig scherm
New Heroes-coach Silvano Poropat, hier op archiefbeeld, ging dinsdagavond in Leiden door het lint als het basketbalequivalent van NAC-coach Stijn Vreven.

Silvano Poropat door het stof na woedeuitbarsting

VideoSilvano Poropat voelt zich 'the day after' allesbehalve prettig. ,,Dit is mij in mijn hele loopbaan nog  nooit eerder overkomen. En ik zal er ook alles aan doen om het nooit meer te laten gebeuren", zegt de Kroatische basketbalcoach van New Heroes Den Bosch schuldbewust.

Eerst nog maar eens even terug naar de Leidse Vijf Meihal op dinsdagavond, naar de verloren bekerwedstrijd tegen ZZ Leiden (80-60) die Poropat op deze woensdag tot in den treure in zijn hoofd steeds opnieuw afspeelt.

Er zijn nog 46 seconden te spelen als een overtreding op Stefan Wessels onbestraft blijft en Poropat langs de zijlijn ontploft. Arbiter Arnoud van Bochove geeft hem een technische fout, maar de coach bedaart niet. Integendeel, hij blijft schreeuwen en gesticuleren, waarop Van Bochove een tweede 'techische' uitdeelt. Inrukken dus.

Quote

Ik moet me richting de scheids­rech­ters en richting iedereen veront­schul­di­gen voor mijn gedrag

Silvano Poropat, coach New Heroes

Bedwang
Maar in plaats daarvan beent Poropat het veld in, richting het arbitrale trio. Captain Stefan Wessels grijpt zijn coach vast om hem tegen te houden en ook assistent-trainer Jeroen van Vugt komt binnen de lijnen om de scheldende en tierende Poropat in bedwang te houden.

Op die manier wordt Poropat weer van het veld geleid. ,,Wat kan ik zeggen", vraagt hij zich een dag later af. ,,Dit had nooit mogen gebeuren. Ik moet me richting de scheidsrechters en richting iedereen verontschuldigen voor mijn gedrag."

Frustratie
Waar zijn woedeuitbarsting vandaan kwam, weet Poropat wel. ,,Pure frustratie." Zijn team begint met een 46-51 oorsprong aan het laatste kwart, maar verliest de wedstrijd uiteindelijk met 80-60. ,,Een totale black-out. Een kwart verliezen met 34-9, dat kan echt niet."

Poropat probeert met twee time-outs nog om de wedstrijd te kantelen. ,,Maar dat lukt niet. En dan volgen er ook nog eens een paar vreemde calls van de scheidsrechters, met als laatste die onbestrafte fout op Stefan. Let wel, dit is op geen enkele manier een excuus voor mijn gedrag, maar wel een verklaring. Maar ik mag me nooit zo laten gaan."

Quote

Dit is gedrag de coach van Den Bosch onwaardig

Jos Frederiks, technisch manager New Heroes

Boetekleed
In een gesprek met de Bossche clubeigenaren Bob van Oosterhout en Jos Frederiks trekt Poropat deze woensdag ook het boetekleed aan. De clubleiding aanvaardt zijn excuses. ,,Dit is gedrag Den Bosch onwaardig. En zeker de coach van Den Bosch onwaardig", zegt technisch manager Frederiks. ,,Silvano weet wel dat dit nooit meer mag gebeuren."

De Kroaat in Bossche dienst hangt nu een schorsing boven het hoofd. Dennis Bouwmeester van de basketbalbond NBB bevestigt dat er een strafzaak aanhangig wordt gemaakt. Tot die tijd mag Poropat gewoon nog coachen, te beginnen in de thuiswedstrijd tegen Den Helder Suns van donderdagavond.
  

Het incident is te zien vanaf 01:50:00:

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
66'
1-1
Fortuna SittardFOR
away logo
home logo FC TwenteTWE
EINDE
2-3
Willem IIWIL
away logo