Volledig scherm
Gerard de Rooy in de Dakar Rally 2019. © Willy Weyens

Team De Rooy kent desastreuze derde etappe in Dakar Rally: ‘Het is een zware domper’

Dakar 2019De derde dag van de Dakar Rally bleek achteraf een dramatische voor Team De Rooy. Enkel de truk van Federico Villagra werd aan problemen bespaard en kwam zonder kleerscheuren binnen. Gerard de Rooy, Ton van Genugten en Maurik van den Heuvel kwamen laat na Russische winnaar Karginov over de streep. 

De uit Son afkomstige De Rooy kende aanvankelijk geen verkeerde start van de zware proef. Eenmaal in de duinen begonnen de problemen voor de trucker echter. ,,Bovenop een duin aangekomen bleek het te zacht en ik probeerde terug te draaien, maar was net te laat, waardoor we vast kwamen te zitten. Eén wiel hing in de lucht, dus ik kon niet weg. Toen ik het na het graven nog een keer probeerde, brak het hart uit mijn stuurwiel. Dat hebben we niet bij ons, dus ik moest wachten op de anderen.”

Wachten op ploegmaten

Het wachten op zijn ploegmaten nam wat tijd in beslag voor De Rooy. Zowel Van Genugten als Van den Heuvel was namelijk een stuk later gestart. Daarnaast kenden beide coureurs ook hun eigen problemen. Van Genugten kreeg onder meer te maken met een storing van de sensor van de turbo, waardoor de motor inhield en minder vermogen gaf. Wegens te weinig power kwam de trucker uit Eersel daarom niet boven. Vanwege die problemen bleek hij ook niet in staat te zijn om De Rooy een helpende hand toe te steken.

Met de komst van Van den Heuvel had De Rooy meer geluk. De uit Boekel afkomstige Van den Heuvel gaf zijn stuur af aan zijn kopman. Daardoor kon De Rooy verder in zijn Iveco. Van den Heuvel moest vervolgens wachten op de servicetruck. 

De problemen zorgden voor een keldering in het algemeen klassement. Gerard de Rooy is terug te vinden op de zevende plaats van koploper Eduard Nikolaev. Van Genugten staat een plaats hoger. Toch blijft de De Rooy positief. ,,Het is een zware domper, maar het is ook nog maar de derde dag.”