Gerard de Rooy, hier nog op Franse bodem, voor de start van de Africa Eco Race.
Volledig scherm
Gerard de Rooy, hier nog op Franse bodem, voor de start van de Africa Eco Race. © Team De Rooy

Trucker De Rooy pikt direct aan bij de snelste auto's in Africa Eco Race

De snelste trucker zijn is niet echt de uitdaging voor Gerard de Rooy in de Africa Eco Race. De transportondernemer uit Son wil de strijd aangaan met de auto's. Op de openingsdag eindigde De Rooy als derde algemeen. De schade op de Russische ritwinnaar Vladimir Vasiliev in zijn Mini bedroeg 5 minuten en 25 seconden. 

Op de eerste dag kregen de deelnemers slechts 92 wedstrijdkilometers voor de wielen in het noorden van Marokko, tussen Ameziane en Merada. Daarna wachten nog bijna 500 kilometer verbinding naar het bivak in Dar Kaoura. Vasiliev was de enige die het parcours binnen het uur aflegde: 57.22. Achter de Fransman Pascal Thomasse (1.00.28) finishte De Rooy als eerste trucker op de 3e plaats (1.02.47).

Stof en stenen maakten de eerste proef lastig. ,,Daardoor was het best tricky”, vond De Rooy. ,,Met al die stenen aan de zijkant van de piste, kon ik niet goed driften. Ik wilde geen risico lopen op lekke banden. Dat scheelde wel aan snelheid.”

Ook Iveco-teamgenoot Wuf van Ginkel kon zich op de 6e plaats meten met de snelste vierwielers. Jan van de Laar uit Best liet de 4e tijd bij de trucks (en 14e algemeen) noteren.

Handicap

Een handicap was dat op de eerste dag het interne waarschuwingssysteem - de sentinel - bij de trucks niet werkte. Daardoor werden langzamere deelnemers verrast door achteropkomend verkeer. ,,Inhalen kostte zodoende veel tijd”, zei De Rooy. ,,Ik ben een paar keer naast de piste gaan rijden om er voorbij te kunnen, maar dat brengt ook risico’s met zich mee. Ik denk dat ik daar zeker een minuut of vijf mee heb verspeeld.”

En Van Ginkel: ,,Ik denk dat de langzamere auto’s zich een paar keer rot geschrokken zijn dat er ineens een truck vanuit het stof opdoemde.”

Gerard van Lieshout uit Zeeland en zijn Volkelse navigator Guido Slaats vinden zichzelf aan het einde van de eerste dag terug op plaats 37. Het duo is zonder hoge klassementsambities vertrokken. ,,Verwacht van ons geen gekke dingen. Finishen is echt het belangrijkste. Natuurlijk hoop ik onderweg wel wat puntjes te pakken, zodat we een beetje aardig in het klassement blijven staan, maar risico’s ga ik daarvoor niet nemen. De boel heel naar de finish brengen is het belangrijkste. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de jongens in het team, die heel hard gewerkt hebben, en voor de sponsors”, aldus Van Lieshout.

Woensdag starten de trucks tussen de auto’s, in volgorde van de uitslag van rit 1. De 2e etappe telt 443 kilometer klassementsproef, met onder meer 30 km duinen. De eerste auto start om 10.21 uur (Nederlandse tijd).

Uitslag eerste etappe Nador - Dar Kaoura, tevens algemeen klassement:

Auto's: 1. Vasiliev (Rus) 91,58 km in 57.22; 2. Thomasse (Fra) op 3.06; 3. Serradori (Fra) 5.28: 26. Van Lieshout (Zeeland) 33.39.

Trucks: 1. De Rooy (Son) in 1.02.47; 2. Van Ginkel (Ned) op 3.31; 3. Kovacs (Hon) 8.42 ; 4. Van de Laar (Best) 9.11 ; 6. Hoondert (Ned) 12.07; 8. Elfrink (Ned) 15.55; 10. Van Velsen (Ned) 20.07.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement