Turnclubs Flik-Flak en Tabitta slaan handen ineen

DEN BOSCH/BOXTEL - Gymnastiekvereniging Tabitta uit Boxtel ziet haar beste turnsters na de zomervakantie naar Flik-Flak Den Bosch vertrekken. Beide clubs bundelen hun krachten in een nieuw regionaal talentencentrum. Voorlopige werknaam: RTC Zuid.

Volledig scherm
Shadé van Oorschot van Tabitta Boxtel gaat in Den Bosch trainen. © Sandra Janssen

,,De beste faciliteiten voor de beste talenten. Om meer uit hun turncarrière te halen”, zo vat Nico Zijp de filosofie achter de vijf op te richten RTC’s in Nederland samen. Zijp, hoofdcoach bij Flik-Flak wordt technisch eindverantwoordelijke voor de turnpiramide in Den Bosch.

Vanwege de hoogwaardige trainingsvoorzieningen oefent de Bossche sportclub al langer een grote aantrekkingskracht uit op turntalenten uit de wijde omgeving. De vorming van een RTC moet meer structuur aanbrengen in de talentenstroom. Flik-Flak heeft zelf de samenwerking gezocht met Tabitta. Zijp: ,,Samen gaan we de uitdaging aan om het beste RTC van Nederland te worden."

Scholen

In Boxtel deelt Tabitta de sportzaal aan de Europalaan met een aantal scholen die er gymles geven. Toestellen moeten elke training weer opgebouwd en afgebroken worden. Ook ontbreekt een wedstrijdvloer. Toch heeft Tabitta een goede voedingsbodem voor talenten weten te leggen. Nienke Langenhuizen schopte het al tot Jong Oranje. Ondanks een trainingsachterstand door een voetbreuk werd de juniore vorige maand op de NK in Rotterdam vierde op de meerkamp en won ze brons op brug. In de eredivisie jeugd maakte Shadé van Oosterhout in Ahoy furore met een gouden, een zilveren en twee bronzen NK-medailles.

Willen Langenhuizen en Van Oorschot zich straks ook op seniorenniveau met de (inter)nationale top kunnen meten, zijn volgens Zijp optimale trainingsfaciliteiten een vereiste.