Volledig scherm
Sjef van den Berg en Gabriela Bayardo zijn blij met WK-zilver. © Marcel Luyckx/BD

Van den Berg verovert zilver met mixed-handboogteam

WK handboogschietenSjef van den Berg en Gabriela Bayardo hadden graag het Wilhelmus laten klinken op de slotdag van de WK handboogschieten in Den Bosch. Maar na de finale van de mixed-recurveteams klonk het volkslied van Zuid-Korea. Van den Berg en zijn gelegenheidspartner werden op waarde geklopt: O-6. 

De Mexicaanse Bayardo, vriendin van schutter Mike Schloesser, zit nog midden in de naturalisatieprocedure tot Nederlandse. Ze is al wel opgenomen in de Oranje-handboogploeg. Op de Spelen van Tokio is het onderdeel gemengde teams voor het eerst toegevoegd aan het olympische programma. 

Europese Spelen

De zilveren WK-medaille biedt perspectief op olympisch eremetaal, maar dan moet Bayardo zich nog wel zien te plaatsen. Dat kan al binnenkort tijdens de Europese Spelen in Minsk. De vraag is of ze dan weer gekoppeld is aan Sjef van den Berg. In de regel wordt het mixed team samengesteld op basis van de uitslag in de kwalificaties. Van den Berg was in Den Bosch de beste landgenoot.

De in Heeswijk-Dinther geboren en getogen schutter trok zich de nederlaag in de finale persoonlijk aan. ,,Gaby heeft haar niveau gehaald, ik heb eronder geschoten.  In die zin heb ik het laten liggen, want Korea heeft wel wat gaatjes laten vallen. Dat was hier absolute topfavoriet. Je kunt ook stellen dat we aan de verwachtingen hebben voldaan. Maar ik graag de gouden medaille gehaald.  Op een kritisch moment stak er een windje op en kwam ik in de 8 terecht. Toen was het zo goed als over."

Olympisch

Toch kon Van den Berg (24) terugkijken op een geslaagd toernooi. ,,Een waardevol toernooi. Vorige week was mijn doel überhaupt een olympisch ticket halen met het team. Nu kan ik zeggen dat ik daar kanshebber op een medaille ben, als deze trend zich doorzet.” De prijsuitreiking op de Parade was van olympische allure. Van den Berg kreeg de medaille omgehangen door Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité en eregast op de slotdag van de WK handboogschieten.