Volledig scherm
Bram Verhofstad © EPA

Verhofstad moet toekijken bij turninterland

Bram Verhofstad komt zaterdag niet in actie tijdens de turninterland in Heerenveen. De 24-jarige turner van Flik-Flak uit Den Bosch is niet wedstrijdfit.

De wedstrijd in Sportstad Heerenveen is de laatste test voordat bondscoach Bram van Bokhoven volgende week zijn selectie voor de WK in Stuttgart bekendmaakt. Verhofstad is nog niet volledig hersteld van een rugblessure. De blessure kostte Verhofstad in het voorjaar zijn plekje in de EK-selectie. Tijdens de NK in Rotterdam beperkte hij zijn rentree tot 2 toestellen (vloer en voltige) en trok hij zich terug voor de toestelfinales. 

Volgens Van Bokhoven is Verhofstad nog altijd in de race voor een WK-ticket. ,,Bram ligt wat achter. Het heeft geen zin om hem nu onvoorbereid een wedstrijd te laten doen”, aldus de bondscoach. 

2 teams

In de oefeninterland tegen Frankrijk, België, Turkije en Spanje zet Van Bokhoven 2 vijftallen in. Bart Deurloo, Casimir Schmidt, Frank Rijken, Rick Jacobs en Flik-Flak-turner Bram Louwije vormen het ene team, Epke Zonderland voert ‘Nederland B’ aan. Daarin zitten verder Michel Bletterman, Lars Vos, Loran de Munck en Jermain Grunberg (Flik-Flak). 

De WK zijn van 4 tot en met 13 oktober in Stuttgart. Voor de mannen van Van Bokhoven is 7 oktober D-Day. Om een olympisch teamticket voor Tokio te verdienen moet Nederland in de kwalificatiewedstrijd bij de beste 9 landen eindigen op een geschoonde lijst. China, Rusland en Japan hebben zich vorig jaar tijdens de WK in Qatar al geplaatst voor de Olympische Spelen van 2020. 

In Stuttgart komen per team 5 turners in actie. Van Bokhoven brengt de zogeheten WK-trajectselectie na de oefeninterland terug van 11 naar 5 plus 1 of 2 reserves. De afvallers wil hij zo lang mogelijk mee laten trainen met de WK-ploeg in geval van calamiteiten. ,,Ik houd iedereen in de race.”

Voor het vertrek naar Duitsland volgt op 21 september nog een laatste test in Heerenveen in de vorm van een interland.