Volledig scherm
New Heroes-coach Silvano Poropat.

Vier wedstrijden schorsing voor New Heroes-coach Silvano Poropat

New Heroes-coach Silvano Poropat is door de tucht- en geschillencommissie van de basketbalbond NBB voor vier wedstrijden geschorst voor zijn optreden vorige week in het verloren bekerduel tegen ZZ Leiden (80-60).

De schorsing geldt zowel voor beker- als voor competitieduels. Daarnaast wordt Poropat een voorwaardelijke schorsing opgelegd van nog eens twee wedstrijden met een proeftijd tot 1 augustus 2019.

De tuchtcommisie, die maandag uitspraak deed, rekent het de Kroaat in Bossche dienst vooral zwaar aan dat hij niet alleen tijdens maar ook na de wedstrijd in de fout ging. Poropat beledigde en bedreigde de arbiters in het veld toen hij na zijn tweede technische fout werd weggestuurd, concludeert de commissie.

Bedreiging en intimidatie
Dat herhaalde zich even later na het eindsignaal in de gang naar de kleedkamers waar Poropat op de arbiters stond te wachten, zo staat in het vonnis. De tuchtcommissie heeft het over 'belediging, bedreiging en intimidatie in woord en gebaar'.

New Heroes heeft zeven werkdagen de tijd om eventueel beroep aan te tekenen tegen de uitspraak van de tuchtcommissie. Technisch manager Jos Frederiks liet maandag weten dat de club daarover momenteel in beraad is.

Binnen proportie?
Clubeigenaar Bob van Oosterhout verklaarde eerder dat New Heroes het 'bij voorbaat eens is met de straf, mits die een heel klein beetje binnen proportie is'. De  vraag is dus hoe redelijk de Bossche basketbalclub deze strafmaat vindt.

Overigens wordt de straf niet opgeschort, mocht New Heroes beroep aantekenen. Poropat is dus sowieso geschorst voor de return van de halve bekerfinale tegen Leiden, dinsdagavond in De Maaspoort. Die wedstrijd wordt gecoacht door assistent-trainer Jeroen van Vugt.

De volgende wedstrijd van New Heroes, thuis voor de competitie tegen Donar Groningen, staat pas negen dagen later op het programma. Mocht het tot een beroep komen, dan is dat tegen die tijd wellicht al achter de rug. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement