Volledig scherm
De Tilburgse volleyballer Dirk Sparidans © ANP

Voor Sparidans komt einde aan Frans avontuur én profcarrière

De volleybalcarrière van Dirk Sparidans zit erop. Onder het toeziend oog van vrienden en familie speelde de 30-jarige Tilburger dinsdag zijn laatste wedstrijd op topniveau. Met zijn club Nantes Rezé Métropole Volley werd hij uitgeschakeld in de kwartfinale van de play-offs in Frankrijk.

Sparidans begon zijn loopbaan bij Sarto in Tilburg. Na Hajraa, Sliedrecht Sport en Dynamo keerde hij terug in zijn geboorteplaats, bij Tilburg STV. Daarna volgde zesde seizoenen in het buitenland. Via België (Asse-Lennik, drie jaar) en Tsjechië (Kladno, één jaar) belandde de libero in de zomer van 2017 in Nantes.  

Kansloos tegen titelverdediger

Dit seizoen eindigde de Franse club als achtste in de Ligue A. Daardoor wachtte in de kwartfinales van de play-offs titelverdediger Tours, die de reguliere competitie had afgesloten op de eerste plaats. Nantes verloor zaterdag het eerste duel in eigen huis met 1-3 en kwam dinsdag ook in de return tekort: 3-0 (25-20, 25-15 en 25-21).  

Sparidans liet eind februari weten te gaan stoppen met topsport. ,,De opofferingen en het verleggen van grenzen waren nodig om mijn doelen te bereiken. Nu dat is gelukt, mis ik thuis en Nederland steeds meer”, gaf de 114-voudig international aan. ,,Het winnen en het reizen zijn de mooie onderdelen van de sport. Die ga ik missen, maar topsport is ook hard en individualistisch.”