Volledig scherm
John Feskens. © Geert van Erven

Willem II - PSV beroert de ziel niet

TILBURG - Willem II - PSV (zaterdag, 19.45 uur), de enige Brabantse derby in de eredivisie, is voor beide clubs allerminst de wedstrijd van het seizoen. Terwijl de gemeentegrenzen van Eindhoven en Tilburg toch maar 20 kilometer van elkaar verwijderd zijn.

Willem II-PSV is geen wedstrijd die al weken bij fans leeft of waarbij fanatieke aanhangers uit beide kampen elkaar continu de loef willen afsteken. De A58 hangt niet vol ontmoedigende leuzen of hartekreten. De Brabantse tweestrijd kan in de stadions wel opschudding veroorzaken, maar dringt niet echt door tot de zielen van de fans.

Kenner
PSV-analist John Feskens is de kenner bij uitstek, als het gaat om de vermeende derby. Sinds 2013 werkt de clubicoon van de Tilburgers als analist bij PSV. Zelf was hij tussen 1982 en 1997 speler van de 'Tricolores'. "In de tijd dat ik bij Willem II speelde, zagen we PSV vooral als grote broer. Een club waarvan je wist dat de Brabantse cultuur er ook heerste. Daar hadden we helemaal niks op tegen. Mijn indruk was toch dat we in Tilburg veel liever van de grote clubs uit het westen en vooral van NAC wonnen. Ik heb niet het idee dat daar veel in is veranderd", zegt hij.
Op de ranglijst staan Willem II en PSV zelden dicht bij elkaar. De verklaring is simpel: PSV had Philips en Willem II kon niet bogen op zo'n imposante sponsorrelatie. In 1999 wisten de Tilburgers niettemin boven PSV te eindigen en was er zelfs Champions League-voetbal. "Na die geweldige uitschieter is er te veel geld uitgegeven", vindt Feskens. "Het realisme viel weg. Willem II is een club die zeker structureel voor het linkerrijtje kan gaan en heeft daarvoor de achterban en het achterland, maar destijds was er geen stabiele financiële huishouding."

Samenwerken
Zouden PSV en Willem II niet meer moeten samenwerken? Denk bijvoorbeeld aan spelers die bij Jong PSV uitgegroeid zijn en voor de eredivisiestap naar PSV nog tekort komen. Feskens daarover: "Het zou niet alleen goed zijn, het zou eigenlijk gewoon moeten. Alleen moeten de beleidsbepalers er wel voor openstaan en nader tot elkaar kunnen komen. Ik denk dat er bij PSV best de bereidheid is om met Willem II soms een afspraak te maken. Daarover zijn in het verleden ook wel eens gesprekken geweest, maar nu niet meer. Ik vind dat Willem II daarin ook initiatief kan nemen en het niet moet laten liggen."

Lees in het Brabants Dagblad van zaterdag 19 november een uitgebreid verhaal over dit onderwerp.