Volledig scherm
'Afvalbak' op het Willem I College © Marc Bolsius

Afval weggooien was nog nooit zo moeilijk

Ma 20 jun: Het wordt leerlingen van het Koning Willem I College niet bepaald makkelijk gemaakt hun afval te weggooien.

Door Bart Gotink

Een prullenbak op drie meter hoogte, een bak met een hek erom of één met een gewicht erop. De moeilijk bereikbare bakken moeten ervoor zorgen dat de leerlingen juist meer afval gaan weggooien. 'Hoe moeilijk kan het zijn?' is het motto.

Corrigerend
Afgelopen jaren bleek dat het opstellen van strenge regels - en daarop corrigerend optreden door docenten - niet genoeg hielp tegen de grote hoeveelheid pakjes, blikjes en broodzakjes op het schoolplein, zo vertelt Cor van Gerven van het College van Bestuur. "We spraken van alles af met leerlingen en legden het vast in regels en statuten. Maar het oplossen van het probleem bleek lastiger dan dat." Het straffen met corvee, leerlingen het afval zelf laten opprikken, past bovendien niet meer in de cultuur van de school, vindt Van Gerven.

Veegwagentje
En dus wordt het nu geprobeerd met een positieve campagne. Dat werkt wel, volgens Van Gerven. Want het veegwagentje en schoonmakers hebben het wat rustiger. Van Gerven: "Al moet het wagentje nog steeds het schoolplein over, hoor. Er vallen ook nog gewoon blaadjes van de boom". Het is vooral de bedoeling dat de normale bakken effectief gebruikt worden, want het legen van deze bakken is ook wat moeilijker. Hoe lang de ludieke bakken effectief blijven, weten ze niet. "Voorlopig blijven de bakken nog wel even staan."

Volledig scherm
'Vuilnisbak' op het Willem I College © Marc Bolsius
Volledig scherm
'Vuilnisbak' op het Willem I College © Marc Bolsius
Volledig scherm
'Vuilnisbak' op het Willem I College © Marc Bolsius