Volledig scherm
Winkelcentrum De Helftheuvel © Sandra Peerenboom

Alle winkels in Den Bosch mogen straks elke zondag open

Vr. 10 nov. Den Bosch laat de teugels vieren: alle winkels mogen binnenkort elke zondag open. En die openingstijden op zondag worden ook nog eens opgerekt.

Door Bart Gotink

Momenteel mogen enkel winkels in de binnenstad en op de woonboulevard iedere zondag open. Supermarkten in de rest van de gemeente kunnen ontheffing aanvragen om ook elke zondag de deuren te openen. Andere winkelcentra, zoals de Helftheuvel, mogen slechts 18 zondagen in het jaar open, tuincentra en bouwmarkten kunnen voor 30 zondagen ontheffing krijgen.

Het college van B en W wil nu al die branches en winkelgebieden uit de winkeltijdenverordening schrappen en zo de regels simpeler maken. Gevolg: vanaf 15 december mogen alle winkels elke zondag open. En ook de openingstijden op zondag worden opgerekt. Mogen winkels nu op zondag tussen 12 en 18 uur open, in het voorstel wordt dit van 11 tot 19 uur. Nog vroeger wil het stadsbestuur niet om de zondagsrust niet teveel te verstoren. Ook mogen winkels op zondagmorgen niet bevoorraad worden. Overigens worden nog dit jaar op twee zondagen de openingstijden wel verder opgerekt. Op 24 december (de dag voor kerst) en 31 december (oudjaarsdag) verwacht de gemeente zoveel drukte, dat supermarkten en winkels dan open mogen van 8 tot 19 uur in plaats van van 12 tot 18 uur.

Twee kerstdag

Verder, zo stelt B en W voor, mogen winkeliers straks ook klanten verwelkomen op eerste paasdag, eerste pinksterdag en twee kerstdag, dagen die gaan gelden als een zondag. Hemelvaartsdag en Koningsdag gaan gelden als een doordeweekse dag. Dan mogen de winkels open van 6 tot 22 uur. 

Met de ruimere openingstijden wil Den Bosch tegemoet komen aan de wensen van ondernemers en consumenten. Ondernemers maken 'ten volle' gebruik van de huidige zondagsopenstelling, zo blijkt een korte evaluatie. Het overgrote deel van de winkels in de binnenstad en op de Woonboulevard gaat elke zondag open. Sterker nog, een aantal bouwmarkten en tuincentra gaat momenteel ook al elke zondag open, waarmee ze eigenlijk in overtreding zijn. Ook de consument wil op zondag winkelen of boodschappen doen, zo blijkt. Den Bosch wil ook geen klanten verliezen aan omringende steden (Tilburg, Eindhoven, Breda) waar de regels al iets ruimer zijn.

Nachtwinkel

In het voorstel is nog een enkele uitzondering mogelijk. Zo maakt B en W de weg vrij voor een nachtwinkel (die nu al reeds aan de Stationsweg zit). Deze moet momenteel ook al op zaterdag om 23:59 uur dicht en op zondag om 18 uur.  Verder kan bij 'bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard waaronder veilingen, modeshows en feestelijkheden met een cultureel of sociaal doel' een ontheffing worden aangevraagd. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement