Volledig scherm
Aspergewinkel in de Visstraat © Bart Gotink/BD

Asperges, asperges, asperges: een winkel vol wit goud in de Visstraat

Vr 31 mrt. Aspergelikeur, asperge-ijs of aspergevlaai. Het is komende drie maanden allemaal te krijgen in de De Aspergewinkel in de Visstraat, het eerste in zijn soort in Nederland.

Door Bart Gotink

De natte droom van menig aspergeliefhebber: een winkel vol met wit goud. Vrijdag is in de Visstraat een winkel geopend geheel gewijd aan de groente. Van kookboeken tot schilmesjes en van sauzen tot bijpassende wijnen: alles staat in teken van de lange stengel. 

Winst
27 procent van de Nederlanders eet wel eens asperges. ,,Afgezet tegen sommige andere groenten is daar nog winst te boeken", verklaart Michiel Geraedts van het bedrijf Zon de reden voor de winkel. Zon is een coöperatie van telers van een hele reeks groenten en fruit. En om dat aantal asperge-eters op te krikken, besloten ze tijdens het aspergeseizoen een winkel te beginnen. 

Tekst gaat verder onder foto

Volledig scherm
Aspergewinkel in de Visstraat, nog in opbouw © Bart Gotink/BD

Commercieel
Het is een test, zo geeft Geraedts ook wel aan. ,,We kijken ook commercieel hoe dit loopt. Pikt de consument zoiets goed op?" En als dat het geval is, dan sluit hij niet uit dat dit er volgend jaar een soortgelijk initiatief komt in meerdere steden. Of misschien deze zomer al op dezelfde plek, voor paprika's of zacht fruit. ,,Je merkt: ik ben ambitieus." De winkel is sinds vrijdag open, maar nog niet helemaal af. ,,Op 13 april hebben we een officiële opening. Dan zullen ook alle producten er zijn."  

Febo
Uiteraard zijn er natuurlijk ook gewoon verse asperges te krijgen, van wilde tot groene, in alle sorteringen. In het zaakje aan de Visstraat, waar Febo ooit haar oog op liet vallen, zullen ook gerechten gemaakt worden in een klein keukentje. Verder zijn er ook schildemonstraties, om één van de nadelen van asperges iets draaglijker te maken. Dat ander nadeel, daartegen helpt enkel een fris toiletverfrissertje.

De winkel sluit weer op 24 juni. 

Volledig scherm
Aspergebed in de etalge van de aspergewinkel in de Visstraat © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Aspergeschilmachine in de aspergewinkel in de Visstraat © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Aspergewinkel in de Visstraat © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Aspergewinkel in de Visstraat © Bart Gotink/BD