Volledig scherm
Op het Fonteinpleintje staat nu de 'Man op vogel'.

Beeld van Jeroen Bosch met 'dat dingetje wat open en bloot hing' heeft andere plek na vandalisme

Wo 27 jul. Het beeld 'Benen met vrucht', een fragment uit de Tuin der Lusten met een naakte man op zijn kop, heeft een uitermate rustige plek gekregen bij de Jeroen Boschtuin. Maar dat heeft niets met klachten vanaf de terrassen op het Fonteinpleintje te maken, zo blijkt. ,,Het beeld op het Fonteinplein is tot vier keer toe vernield."

Door Bart Gotink

Het verplaatsen van het beeld leidt tot nogal wat hilariteit op Facebook, waar iemand de foto postte met de boodschap 'Gelukkig, het beeld is omgerolen op het Fonteinpleintje'. Daarop wordt ook wat serieuzer gereageerd. ,,Ik vond het niets met het oog op kinderen, en dan dat dingetje wat open en vooral bloot hing." En dus staat nu het beeld 'Man op Vogel' op deze plek. Een blote man op een vogel. Maar dan wel iets minder expliciet.

Geen klachten
Toch hebben ze nergens klachten gehad over het beeld, zegt een medewerker bij broodjeszaak Bitterzoet. Daar kijken mensen op het terras op de voorkant van het beeld. ,,Mensen vinden het juist hilarisch. Volgens mij is dit het meest gefotografeerde beeld van Jeroen Bosch in de stad." Dat zegt ook Nathalie Salameh van Mangerie 'T Vervolg aan het pleintje. ,,Wij hebben er geen klachten over gehad. Ik was ook verrast dat het beeld weg was."

Vier keer
Wat het probleem wel is? Vandalisme. ,,Het beeld op het Fonteinpleintje is tot vier keer aan toe vernield. De beelden kunnen zeker tegen een stootje, maar blijkbaar niet tegen het brute geweld op die plek", aldus een gemeentewoordvoerder. Het beeld kent dan ook een wat 'zwakke plek', zien de ondernemers op het plein. De speer breekt steeds af na stapavonden, als jongeren er vermoedelijk aan gaan hangen. ,,Maar kinderen spelen ook wel eens met de beelden", weten ze bij Bitterzoet.

Stootje
Vier keer is echter te veel, vindt de gemeente nu. ,,Vandaar dat we hebben besloten om te wisselen met een ander beeld dat hopelijk meer tegen een stootje kan en minder uitnodigt om vernieling te worden." En dus wijzen de blote billen van de man nu naar het terras van 'T Vervolg. Salameh lacht: ,,Het maakt dus eigenlijk weinig uit. We hebben er een andere naakte man voor terug."

Volledig scherm
'Benen met vrucht' staat nu in de Jeroen Boschtuin.