Volledig scherm
De plebaan krijgt een verse worst van het bestuur om goed weer te krijgen met Jazz in Duketown. © copyright Marc Bolsius

Bidden voor de zon bij het offeren van een worst in de Sint-Jan

Vr 21 apr. Stonden die artiesten daar, in hun zomerjurkje, te rillen in de kou op een podium op de Parade. Vijf graden gaf de thermometer aan, de regendruppels vielen langzaam naar beneden. 'Hebben jullie wel een worst geofferd bij Clara?' vroeg een bezoeker van Jazz in Duketown daarop aan het bestuur.

Door Bart Gotink

Nee, dat hadden ze niet, zo gaven ze toe. En die fout wil het bestuur niet weer maken. Het is aankomende juni niet opnieuw de bedoeling dat bezoekers verkleumd onder een paraplu naar de trompetten staan te staren. 

En, toegegeven, ze moesten wel even op zoek wat dat nou inhield, een worst offeren bij de heilige Clara. Google biedt uitkomst. 'Sinds onheuglijke tijden brengen mensen, wanneer er een bijzondere gebeurtenis op handen is, een worst naar de clarissen en wel in alle soorten en maten. Die worst voor Clara gaat dan gepaard met een verzoek te bidden voor stralend weer.'

En zo toogde het bestuur vrijdag naar de Sint-Jan, onder begeleiding van de plebaan. De plebaan die zelf ook wel eens had gebeden voor mooi weer bij verjaardagen en jubilea aan Clara. Haar naam staat voor licht en helderheid. 'Ik heb daar dan ook goede ervaringen mee. Maar honderd procent garantie, dat krijg je natuurlijk nooit', aldus de plebaan.

En dus is het nu wachten. Want alleen als Clara het wil, is het stralend weer van 2 tot en met 5 juni. En 25 graden.

Amen.

Blogs