Volledig scherm
Het terrein langs de Maijweg waar voorheen het huisje stond. Nu wordt er gewerkt aan een parkeergarage. © roy lazet

Bizarre strijd tegen instanties: De één dreigt met het afsluiten van je stroom, de ander met het slopen van je huis

Wo 14 jun. Ja hoor, ze betaalt alles gewoon. Maar toch dreigde Essent ongeveer 15 jaar lang de elektriciteit af te sluiten, vroeg de NS een sloopvergunning aan voor haar woning en nu is het weer Enexis dat haar wil afsluiten van de nutsvoorzieningen.

Door Bart Gotink

Volledig scherm
Annemarie Bon © foto Olaf Smit

Begint het weer opnieuw, dacht Annemarie Bon wel even toen ze de brief van Enexis op de mand vond. Of ze even een leveringsovereenkomst wilde afsluiten, want anders werd de kinderboekenschrijfster afgesloten van elektriciteit. En dat af- en aansluiten kost haar 740 euro. Dat terwijl ze gewoon een leveringsovereenkomst heeft en de rekeningen altijd gewoon heeft betaald. Dit wordt toch geen nieuw hoofdstuk in haar kafkaëske strijd tegen de instanties, zo vraagt ze zich af.

Want jarenlang voerde ze ook al zo'n strijd tegen Essent. De leverancier dreigde doodleuk meerdere keren per jaar de stroom af te sluiten in haar woning. Tot ze geen enkele andere oplossing meer zag. ,,Ik ben naar het gebouw van Essent gegaan en ben midden in de lobby op een stoel gaan zitten. Ik ga niet meer weg zolang het probleem niet is opgelost, zo heb ik het personeel verteld", aldus Bon. 

Een X

Waar het toen misging? ,,De problemen zijn ontstaan door een gebouwtje dat op het terrein van de NS stond", zo stelt Bon, die aan de Maijweg woont. ,,Dat huisje, van treincateraar Wagons Lits kreeg hetzelfde huisnummer als mijn woning mee, maar dan met een X erachter." En dat zorgt voor nogal veel verwarring bij de stroomleverancier, met vele dreigbrieven tot gevolg. Bon: ,,Maar er stond bijvoorbeeld ook een paar keer per jaar een medewerker op de stoep. Of ze de meterstanden konden komen opnemen. Nee, dus." Als ze het na jaren zat is, houdt ze de zitactie. En met succes: de brieven houden, na jarenlang klagen, eindelijk op.

Sloopkogel

En dan vraag de NS een sloopvergunning aan voor het bouwwerk, waar later ook nog een weggeefwinkel in zit. Zonder X. ,,Een sloopvergunning voor mijn woning dus", aldus Bon. ,,Toen ik de NS belde, moesten ze lachen. Ja, lach maar, dacht ik. Je wordt er toch een beetje zenuwachtig van. Natuurlijk verwacht ik niet dat zomaar de sloopkogel mijn huis in gaat. Maar prettig is het niet."

Goed. Het huisje is inmiddels gesloopt. Probleem opgelost, zo zou je zeggen. Tot Enexis deze week weer dreigt met afsluiting. ,,Waar het nu aan ligt, weet ik niet precies", aldus Bon. ,,Mogelijk heeft het te maken met de lantaarnpaal voor mijn huis of met een andere openbare energievoorziening, die de naam 'nabij' en mijn adres heeft meegekregen." Opmaat naar weer decennia strijd tegen een nieuwe instantie? ,,Enexis heeft mij verzekerd dat dit niet meer zal gebeuren. Dus dan vertrouw ik daar maar op."

  1. 25 jaar Paleiskwartier: Hoe verlepte industrie met tippelzone een glimmende woonwijk werd
    PREMIUM

    25 jaar Paleiskwar­tier: Hoe verlepte industrie met tippelzone een glimmende woonwijk werd

    Do 18 jul. Een groot, verloederd bedrijventerrein met tippelzone is in 25 jaar geworden tot een strakke, internationaal tot de verbeelding sprekende woonwijk. Bij de bouw van het eerste appartementencomplex (La Cour in 1994) achter het station was er nog lang geen vastomlijnd plan. De rechtbank - broodnodig als grote trekker - was zelfs fel tegenstander van een vestiging in deze woestenij. Hoe het Paleiskwartier moeizaam van start ging.