Volledig scherm
Dansen in de Cosmopoliet © Susan Trower

Bossche kroegen gaan gangmakers inzetten om zaak vroeger vol te krijgen, of te doen lijken

Za 9 jun. En weer komt daar nieuw wapen aan tegen het steeds later uitgaan: gangmakers. Gelokt met gratis drank, lijkt de kroeg zo in elk geval een beetje vol om 23 uur.

Door Bart Gotink

Ga je tegenwoordig om 23 uur de stad in, dwarrelt er alleen nog een beetje stof door de zaak. En juist in zo'n lege kroeg ga je niet zo snel naar binnen. Een vicieus cirkeltje. Dat terwijl het aantal initiatieven om stappers wat vroeger het uitgaansleven in te krijgen, de laatste weken talrijk zijn. Al zijn ze nog niet allemaal even succesvol.

Drie gratis rondjes, voor tien vrienden

Vanaf juli komt daar een opmerkelijke bij. Vier kroegen in de stad (Lalalaa, De Cosmopoliet, Opium en Blondt) gaan met gangmakers aan de slag, vertelt initiatiefnemer Johanan Fraanje. Dat moet er voor zorgen dat er in elk geval op een schappelijk tijdstip mensen in de kroeg staan. En dat moet dus weer ander volk vroeg naar binnen lokken.

Een 'gangmaker' is iemand die elk weekend zeker drie gratis rondjes gratis krijgt, voor hem zelf én voor maximaal tien vrienden, vertelt Fraanje. Iedere Bosschenaar kan zich daarvoor binnenkort aanmelden, maar dan loopt de gratis drank nog niet automatisch naar binnen. De kroeg bepaalt namelijk wie er in aanmerking komt om gangmaker te zijn en hoe laat deze vroege stapper er dan moet zijn. Dat gaat met een soort Tinderscherm, met alle Bosschenaren die zich hebben aangemeld. Leeftijd en motivatie zijn daarbij van belang, aldus Fraanje. ,,De kroeg kan zo kiezen welke doelgroep er in zijn café past. Als iemand alleen maar opschrijft als motivatie 'gratis bier!', dan komt hij of zij er waarschijnlijk ook niet." 

Niemand wil eerste zijn

Den Bosch is niet de eerste stad. Na een jaar schaven aan het concept draait de app sinds anderhalf jaar echt, en heeft daarmee al 35 steden bereikt. Volgens Fraanje werkt het, maar wel als een paar voorwaarden wordt voldaan. ,,Het is belangrijk dat er meerder zaken op een rij aan meedoen. Verder moeten de zaken wel op wat drukkere punten liggen. Als er nooit iemand voorbijloopt, kan je tenslotte ook niemand naar binnen lokken, hoe vol de kroeg ook is."

Waarom dit nou wel werkt? ,,Het uitgaan vinden we allemaal nog leuk. Maar niemand wil de eerste zijn."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs