Volledig scherm
© Google Streetview

Bosschenaar met beetje respect plast niet tegen de Sint-Jan. Maar waar wel?

Ma 14 nov. Vijftig cent kost een plasje. Maar als mensen echt heel nodig moeten, dan kan het ook best gratis. Daar willen ze niet te moeilijk over doen bij het Sint-Jansmuseum in de Bouwloods.

Door Bart Gotink

En toch, de tuin van de Sint-Jan kleurde afgelopen vrijdag zo geel, dat het museum het hek maar op slot deed, ter bestrijding van de snel verspreidende urine. Met als resultaat: het museum anderhalf uur eerder dicht. Heel veel mensen hebben ze daarbij vermoedelijk ook weer niet teleur hoeven stellen: tot dan toe waren er twee Duitsers geweest.

Randstedelijk
Maar toch: dat op D’n Elfde van d’n Elfde. Eén van die carnavalsfeesten waarvan Bosschenaren zelf nog wel eens plachten te zeggen dat het er zo gezellig is. Er lopen namelijk bijna enkel Oeteldonkers rond, en niet het Randstedelijk volk in een pinguïnpak. Gezellig. ‘Allemaal gajes van boven de rivieren, toch Oeteldonkers?’ zo is dan ook de sarcastische vraag dan ook op de site. Want ‘een Bosschenaar met een beetje respect gaat niet tegen de Sint-Jan staan te pissen’, stelt een ander.

Doodziek
Een beetje respect,ja! Maar toch, enig begrip is er ook. „Waar ik intussen doodziek van wordt, is dat de kroegen in Den Bosch wel in staat zijn om massa’s aan barren te timmeren en sloten bier om te zetten, maar geen geld over hebben voor extra toiletvoorzieningen. En dan sta je daar als man of vrouw een half uur in de rij bij een klein toiletje. Ik keur wildplassen niet goed, maar ik snap het wel. Ik heb er geld voor over om te mogen plassen, maar bied dan ook voldoende plasvoorzieningen. Desnoods van die plaskruizen.”

Kruizen
Op sommige plaatsen in de binnenstad, zoals de Parade, komt bij drukte een urinoir omhoog uit de grond. Op andere plekken worden bij drukte plaskruizen neergezet. Een gemeentewoordvoerder geeft aan dat 11-11 nog wordt geëvalueerd. ,,Ook het wildplassen in de binnenstad. Wel hebben we van tevoren natuurlijk al rekening gehouden met wildplassen. Om die reden zijn extra toiletwagens en plaskruizen geplaatst. Deze voorzieningen worden in de evaluatie ook bekeken, en naar aanleiding daarvan gaan we bekijken of er in de toekomst meer of andere maatregelen nodig zijn."

Dus: hoe hoog is de nood? Is het lang zoeken naar een toilet tijdens een evenement? En moet de gemeente daarvoor opdraaien, of toch de kroegeigenaar? Reageer hieronder of via Facebook.