Volledig scherm
Schade na de brand in Feestcafé Lalalaa in de Ridderstraat © Lalalaa

Cosmopoliet kan met nieuw concept komende week weer open na brand bij Feestcafé Lalalaa

Wo 9 aug. Nieuw behang, nieuwe lampjes en andere werkkleding. Met een kleine verandering aan het concept gaat in de loop van volgende week café De Cosmopoliet weer open na de brand bij achterbuurman Feestcafé Lalalaa. Die laatste gaat pas op zijn vroegst in november weer open.

Door Bart Gotink

Ook de Cosmopoliet in de Kolperstraat liep schade op, al viel deze in het niet bij de uitgebrande inrichting van Feestcafé Lalalaa. Zo was onder meer de muziekinstallatie van Cosmopoliet kapot en hing de rooklucht wekenlang in de zaak na de brand in de avond op 13 juli. Een kleine maand later kan het danscafé met hits uit de 70's, 80's en 90's weer open. Vermoedelijk aankomende week, zo vertelt eigenaar van beide zaken Marcel van Zwam. Een man die ook in dit soort situaties grappen blijft maken en je er niet snel onder krijgt.

Kind van de Duivel

Volledig scherm
Marcel van Zwam in de uitgebrande Lalalaa © copyright Marc Bolsius

,,We passen het concept nu licht aan", zo vertelt hij ook over het café in de Kolperstraat. ,,We hebben een paar in het oog springende zaken veranderd, zoals het behang en de werkkleding. Maar daarnaast gaan we ook wat meer hits van nu draaien om de doelgroep iets te verbreden. We draaien bijvoorbeeld wel Despacito, maar geen Kind van de Duivel."

En ook voor Feestcafé Lalalaa in de Ridderstraat zit Van Zwam al weer vol ideeën, maar voorlopig is het daar nog vooral opruimen na de vuurzee, vermoedelijk veroorzaakt door kortsluiting. Drie volle vrachtwagens met een verbrande inrichting zijn er al afgevoerd en het sloopwerk is nog een paar dagen in volle gang. ,,Eerst moet het echt helemaal leeg, inclusief zaken als het verlaagd plafond en al het isolatiemateriaal. Als het helemaal casco is, dan kijken we of de tegelvloer en de toiletgroep nog te redden is",  zo stelt hij.

Hip en Happening 

En dan volgen direct al de ideeën, want Van Zwam is lichtelijk ongeduldig. ,,Al zijn sommige plannen nog wel afhankelijk van wat de verzekering straks uitbetaald. Helemaal hetzelfde zal het in elk geval nooit worden, dus gaan we de Lalalaa weer hip en happening maken. Het zal voor dezelfde doelgroep zijn, al willen we ons ook iets meer richten op overdag." Het café ging voor de brand nog enkel in de avonduren open.

In november hoopt Van Zwam in elk geval de deur weer te kunnen openen. Optimistisch? Van Zwam vindt van niet. ,,We hoeven geen heel huis te bouwen, hé?"