Anne Reijnders
Volledig scherm
Anne Reijnders © copyright Marc Bolsius

De stad van... Anne Reijnders: 'Veel mensen kennen het verhaal van de bok, de stier en de haan niet'

Ma 13 aug. Aan de hand van wat vragen schetst een inwoner van Den Bosch een beeld van zijn of haar stad. Deze keer vertelt Anne Reijnders (26) over haar Den Bosch. Zij is mede-eigenaar van De Lekkere Man.

Door Emma Peters

Anne Reijnders wil mannenvlees op de kaart zetten. ,,Veel mensen kennen het verhaal van de bok, de stier en de haan niet. Bij het melk- en legras zijn alleen de vrouwtjes gewenst. De mannen geven geen melk en leggen geen eieren. Er zijn er maar een paar nodig om nakomelingen te verzorgen. Ze groeien, omdat ze geen vleesras zijn, langzamer. Dat betekent dat ze meer kosten en minder opbrengen. Voor de boeren zijn ze een kostenpost."

Ze wil ervoor zorgen dat deze beesten meer waardering krijgen. "Dat is niet moeilijk: ze smaken heerlijk! Door mannen te eten, krijgen ze waarde. En zo kunnen de boeren hun mannen een goed leven geven." Met De Lekkere Man promoot ze dus het mannenvlees. ,,We ontwikkelen worsten en hamburgers en die zetten we af via eigen catering. Ook houden we praatjes bij evenementen." Gisteren was op Theaterfestival Boulevard nog een voorstelling naar aanleiding van hun verhaal. En komend weekeinde serveren De Lekkere Man en restaurant LEF een mannenmenu in pop-uprestaurant GAST, in de Mariakapel van het voormalig Groot Ziekengasthuis.

Mooiste plek

,,Het stukje Dommel in de binnenstad. Wanneer je daar peddelt, ervaar je de stad heel anders. Ultieme rust terwijl je drukte ziet. In de lente vaar je tussen nestjes van fuutjes, meerkoetjes, ganzen en meer. Heel gezellig!"

Borrelen met

,,Martin, de eigenaar van Pollevie. Ik werkte er, tijdens mijn studie en later tijdens het opzetten van mijn bedrijf, vijf jaar in de bediening. Martin kookt heel bewust. We hadden daar veel gesprekken over en ik heb veel boeren ontmoet. Daar is mijn passie voor gastronomie ontstaan en mijn interesse voor het voedselsysteem gegroeid."

Trots

,,Op alle ondernemers die van de Tramkade een toffe, fijne plek maken. De Tramkade geeft het gevoel dat er ruimte is voor nieuwe, frisse ideeën in de stad."

Wat ik nog wil

,,Gezinnen die minder te besteden hebben, eten vaak ongezonder. Gezond eten lijkt vaak minder betaalbaar en ingewikkelder, terwijl dit absoluut niet zo hoeft te zijn. Ik zou dolgraag met de gemeente samen een project beginnen om alle Bosschenaren te leren over en verleiden tot lekker en gezond eten."

  1. Bossche ‘coronazomer’ gevuld met optredens en terrassen: Zuiderpark en Pettelaarse Schans gekozen als basis
    PREMIUM
    UPDATE

    Bossche ‘coronazo­mer’ gevuld met optredens en terrassen: Zuiderpark en Pettelaar­se Schans gekozen als basis

    DEN BOSCH - Een terras in het Bossche Zuiderpark met ‘zang en dans’. Een kinderspeelhuis in de Brabanthallen. Het is een greep uit de activiteiten die de gemeente vanaf 1 juli heeft gepland om het beste te maken van de ‘coronazomer’. Allerlei (muziek)optredens zouden maximaal een ‘Bosch kwartiertje’ moeten duren. ,,Samen kunnen we de slag maken’’, zei burgemeester Jack Mikkers tijdens een persbijeenkomst.

Blogs