Volledig scherm
Geerte Hoeke © Olaf Smit

De stad van... Geerte van Hoek

Vr 18 nov. Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Bosschenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer... Geerte van Hoek (55).

Door Emma Peters

Geerte van Hoek (55) is de eigenaresse van Doorgeefwinkel West in de Kruiskamp. Alles in haar winkel is gratis. Op woensdag en donderdag kunnen mensen allerlei spullen brengen of meenemen. „Maar het is ook gewoon een plek waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en een kopje koffie met elkaar kunnen drinken.” Twee jaar geleden startte Geerte van Hoek Doorgeefwinkel West. „Ik wilde iets doen voor mensen in armoede. Vroeger was ik ook een bijstandsmoeder, dus ik kan me goed inleven in deze groep.” Als de winkel open is hebben Van Hoek en haar team zo’n tachtig klanten op een dag. „Klanten moeten voor de winkel wachten tot dat ze naar binnen mogen. Ik droom van een plek waar we meer ruimte hebben.”

Mooiste herinnering
„De laatste verjaardag van mijn zus. Ze was ernstig ziek. We zaten op het terras bij de Keulse Kar en keken uit op de Sint Jan. We toostten op haar leven. Ik vertelde haar dat ik trots op haar was. En wat was ik blij dat ze nog leefde. Een paar maanden later overleed ze. Dit is een verdrietige, maar kostbare herinnering voor mij.”

Eeuwig zonde
„Dat de Parade zo kaal is. Er is te weinig te doen. Van mij mag er wel wat meer actie.”

Bossche zin
„Wa gij?!”

Mooiste plek
„Een plek die ik al eerder noemde: op het terras bij de Keulse Kar. Het heeft voor mij iets magisch. Tussen de bomen door kijk je in alle rust - onder het genot van een wijntje - uit op de Sint Jan. Onze kerk is een toeristische plek, op het terras zit je gewoon tussen de Bosschenaren.”

Thuisblijven voor
„Theaterfestival Boulevard is een echt Bosch feestje. Ik ga graag naar kleine voorstellingen en vind het leuk om mensen daar na een jaar weer tegen te komen.”

Den Bosch in één zin
„De parel van het zuiden, omdat wij warme, vriendelijke mensen zijn.”