Volledig scherm
Henk Engel © Olaf Smit

De stad van... Henk Engel

Do 8 dec .Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Bosschenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer... Henk Engel (70).

Door Emma Peters

Henk Engel is sinds drie jaar voorzitter van Stichting Buddyhulp. Mensen met een ernstige, chronische en/of levensbedreigende ziekte, ex-gedetineerden, ex-verslaafden, en thuiswonende eenzamen krijgen aandacht van de stichting. „We hebben nu zo’n zeventig vrijwilligers - die noemen we buddy’s - gekoppeld aan onze cliënten. Een buddy bezoekt zo’n twee uur per week of vier uur tweewekelijks hun cliënt.” Volgens Engel zijn er nooit genoeg buddy’s. „Ik denk dat we in 2017 nog wel tachtig buddy’s méér kunnen gebruiken.”

Engel groeide op in Tilburg, maar woont nu veertig jaar in Den Bosch. „Ondertussen voel ik me wel echt Bosch.”

Mooiste herinnering
„Mijn huwelijk met Paul Kriele. Wij waren de eerste homo’s die in Den Bosch trouwden. Paul en ik trouwden de eerste de beste dag dat het kon. Dat was de dag na Pasen, 17 april 2001.”

Als ik voor één dag de burgemeester was...
„Zou ik oudere werklozen niet eindeloos naar een baan laten zoeken. Ik zou ze gewoon vrijwilligerswerk laten doen.”

Mooiste plek
„Ik kan niet kiezen. Er zijn zo veel mooie plekjes in Den Bosch. Het lint van cortenstalen vestingwerken vind ik geweldig. Ik wandel of fiets vaak langs deze werken. Ik begin bij Bolwerk Sint-Jan. Vervolgens kom ik bij de Paleisbrug. Daarna wandel ik langs Bastion Oranje en ten slotte kom ik bij de prachtige parkeergarage St.-Jan. Deze gebouwen vind ik architectonische hoogstandjes.”

Stom
„Het gezeur over Theater aan de Parade. We hebben lang genoeg gediscussieerd en democratisch gekozen voor een theater op de Parade. Dus ik zeg: bouwen maar!”

Gat in de Markt
„Op de plek van het ingestorte Pearle-pand mag van mij een gebouw met veel glas, wat wel bij de rest van de Marktpanden past. Dit pand moet het een soort museum worden over Jeroen Bosch en de stad. Daarnaast hoop ik dat dit een plek kan zijn voor de ‘Blauwe Engelen’. Dit zijn de vrijwilligers die toeristen de weg wijzen.”

Den Bosch in één zin
„Un durp.”

Blogs