Volledig scherm
Jan Tervoort © Olaf Smit

De stad van... Jan Tervoort

Za 16 jul. Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Bosschenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Jan Tervoort.

Door Emma Peters

Jan Tervoort (84) woonde als kind aan de Vughterweg. „In Vught zeiden ze dat ik uit Den Bosch kwam en in Den Bosch uit Vught. Maar ik heb me altijd een Bosschenaar gevoeld.” Hij regelt al twintig jaar Muziek op de Binnendieze, dat zaterdag begint. „En ik zat elf jaar bij de Raad van Elf en tien jaar bij de organisatie van het Kwèkfestijn.” Met zijn zoon schreef hij Oeteldonkse nummers en met Antoine Uitdehaag vormde hij Hoeraak, dat in de jaren 70 Cameretten won.

Jeugdherinnering
„In 1944 kwamen de eerste bevrijders vanuit Vught Den Bosch binnen – ik was toen 12. Vanuit de tuin keken we naar de vliegtuigen met gliders. We zeiden tegen elkaar: ‘Het is wel druk vandaag, hè?’ Dit zal ik nooit vergeten.”

Eeuwig zonde
„De roestige Paleisbrug. Die kostte miljoenen terwijl er maar weinig mensen lopen. Absoluut overbodig en zonde van het geld. Daarnaast vind ik de kleur lelijk.”

Mooiste plek
„De Parade. Wat minder evenementen op het plein zou mooi zijn, want ik vind de Parade het mooist wanneer die leeg is. Het is daarom ook goed dat er niet meer geparkeerd mag worden.”

Tot rust komen
„Ik woon aan de Pettelaarseweg. Mijn vrouw zegt altijd: ‘Wij hebben de grootste voortuin van Den Bosch.’ Dat is ook zo. We kunnen heerlijk wandelen in het Bossche Broek en bij de Zuiderplas. Een heerlijke plek.”

Mooiste Bossche zin
„Wè zeet-ie?”

Bossche dag
„Zoals veel Bosschenaren ben ik dol op carnavalszondag. Ik ben hofpianist van de Prins en zit al sinds 1959 bij de Oeteldonksche Club. Het is prachtig als we bij de aankomst van de Prins met z’n allen het welkomstlied zingen. Sommigen krijgen er zelfs kippenvel van.”

Den Bosch in één zin
„Een historische, warme en gezellige ontmoetingsstad.”