Volledig scherm
Johan Dingemans © Olaf Smit

De stad van... Johan Dingemans

Za 30 jul. Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Bosschenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Johan Dingemans.

Door Emma Peters

Johan Dingemans (37) heeft een grote liefde voor het water. „Toen ik 3 was kreeg ik van opa mijn eerste bootje. We vaarden veel in de Biesbosch en in de zomer gingen we met de boot naar Frankrijk. Ik dacht altijd: dit kan ook in Den Bosch.” En dat gebeurde. De geboren en getogen Bosschenaar is nu eigenaar van De Vlotte Vloot. Hij is de enige in de stad die bootjes voor zelfstandig gebruik verhuurt. En als er in de wintermaanden minder wordt gevaren, is Dingemans klusser.

Jeugdherinnering
„Het oude huis. Vroeger woonde ik in een pand aan de Havendijk. Dat is nu beklad met graffiti en er wonen krakers. Mijn opa had daar een taxibedrijf. Vaak haalden we een visje en aten we het tussen de taxi’s op. Als kleine jongen vond ik de sfeer en bedrijvigheid erg leuk.”

Mooiste plek
„De Brede Haven. De huizen en de brug bij de Oliemolensingel zijn prachtig. Als de lucht een roze gloed heeft ’s avonds, lijkt het wel een heel klein beetje op Venetië.”

Eeuwig zonde
„Dat we het oude station niet meer hebben. Dat paste veel meer bij onze stad.”

Bossche zin
„Gij zult ut menneke wel worre. Dit Bossche gezegde is sarcastisch en betekent:‘van jou komt niks terecht.”

Wat Den Bosch anders maakt
„Den Bosch is geen uitgaansstad, maar een borrelstad. Overal kun je een drankje doen en op elk terras voel ik me thuis. Onbekenden aanspreken en daar de hele avond mee kletsen, heerlijk.”

Tot rust komen
„Op het water natuurlijk. Ik vaar vaak op de Aa. Dan ga ik naar de natuurplas en zet ik de motor even stil. Ik drink een drankje op de boot en geniet.”

Den Bosch in één zin
„Den Bosch is genieten omdat het zo gemoedelijk is.”