Volledig scherm
Jolanda van Gool. © Sandra Peerenboom

De stad van... Jolanda van Gool

Vr 21 apr. Aan de hand van een aantal vragen schets een al dan niet bekende Bosschenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Jolanda van Gool (41).

Door Suzie van Dijk

Van Gool is initiatiefnemer van Roze Zaterdag 2017. Jolanda van Gool wil de dialoog aangaan over de zichtbaarheid en integratie van de LHBT+-community. "Dat zijn alle lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en mensen als interseksuelen", zegt de initiatiefnemer van Roze Zaterdag 2017. 

"In dit Roze Jaar staan mooie ontmoetingen centraal. Kinderen hebben roze werkjes gemaakt- die komen in etalages in de binnenstad. Als op Roze Zaterdag de winnende carnavalswagen met De Krabkes op de Parade staat, hoop ik dat mensen vragen gaan stellen. Waarom dit alles nodig is, met een regenbogenbotenparade op de Dieze en al, leg ik graag uit. Ik loop met mijn vrouw niet hand in hand door mijn eigen mooie stad, uit angst voor bedreigingen. Alleen tijdens Roze Zaterdag kan ik vol liefde met mijn vrouw en kinderen door de stad lopen. Dat is toch eigenlijk niet normaal?"

Mooiste herinnering

"Dinsdagavond met carnaval. Op mijn 18de kwam ik in Den Bosch studeren en wonen. Een medestudent wijdde mij in in het Oeteldonkse carnaval. Ik heb staan huilen bij de begrafenis van Knillis. Dat is nooit meer weggegaan."

Mooiste plek

"Het oude COC in de Vughterstraat, waar ik achttien jaar geleden mijn vrouw ontmoette."

Tot rust komen

"Wandelend met onze goldendoodle Turbo langs de Maas in Empel, waar ik woon, kan ik echt mijn hoofd leegmaken. Met de organisatie van het Roze Jaar, mijn werk bij het UWV en het gezinsleven is balans een sleutelwoord."

Voor één dag burgemeester

"Dan zou ik zorgen dat Knillis op een betere manier wordt begraven. Nu kreeg hij een zwart doek over zich heen. Dat was geen echt einde van carnaval. Mensen bleven vertwijfeld staan: is dit 't nu?"

Trots

"Op de gemeente die ons zo steunt bij de organisatie van Roze Zaterdag, op 24 juni. En op mijn twee kinderen. Ik had als jonge lesbische vrouw nooit verwacht een mooi gezin te mogen vormen."

Den Bosch in één zin

"Den Bosch voor jou, de slogan van het Roze Jaar. Voor jou betekent voor iedereen."